Creșterea pensiilor cu 40%, un subiect extrem de arzător al ultimelor luni în România, se află, marți, pe ordinea de zi în Parlament.

Legislativul României s-a reunit pentru a dezbate proiecte importante privind rectificarea bugetului de stat și al asigurărilor sociale de stat pe 2020.

Conform programului, primul subiect pe ordinea de zi este mărirea punctului de pensie la 40%, după cum prevedea legea adoptată inițial de fosta guvernare.

UPDATE: Parlamentului a adoptat cu 242 de voturi un amendament al PSD care prevede creșterea cu 40% a pensiilor. Actul normativ, care modifică rectificarea bugetată, vine să anuleze prevederea guvernului care mărea punctul de pensie doar cu 14% din septembrie.


Creșterea pensiilor cu 40%, aprobată de Parlament

Totodată, a fost adoptat și amendamentul care mărește salariile profesorilor din acest an și anulează amânarea guvernului pentru 2021. Un alt amendament al PSD prevede creșterea sumele repartizate unităţilor administrativ teritoriale cu un miliard de lei.

PNL a anunțat deja că dacă modificările la proiectul de rectificare trec de plenul Parlamentului se vor angaja cheltuieli de 65 de miliarde de lei. După acest vot, liberalii au anunțat că vor contesta legea la Curtea Constituțională.

UPDATE: Solicitarea PNL ca proiectele de lege să fie retrimise la comisiile reunite de buget pentru un alt raport a fost respinsă în plenul reunit de marţi.

Au votat 417 parlamentari. Au fost 225 voturi împotriv, 175 pentru, 6 abţineri şi 11 aleşi nu şi-au exprimat votul.

UPDATE: Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, marţi, pentru a dezbate proiectele de lege privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2020.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care conduce şedinţa, a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 264 parlamentari.

Creșterea pensiilor cu 40%, subiect pe ordinea de zi în Parlament

Marți, după ora 13:00, plenul reunit al Camerei Deputaților şi Senatului va avea pe ordinea de zi, în dezbatere și la vot, proiectele de lege care aprobă rectificarea bugetară pentru acest an.

Dezbaterea va viza rectificarea bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe acest an, care includ amendamentul PSD referitor la creșterea punctului de pensie cu 40%.

La mijlocul săptămânii trecute, Comisiile de buget ale Camerei Deputaților şi Senatului au dat raport de adoptare rectificării bugetare, cu 20 de voturi “pentru” şi unul ”împotrivă”, adoptând un amendament al PSD care abrogă articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14% şi rămâne în vigoare creșterea acestuia cu 40%, prevăzută în legea sistemului public de pensie.

În primă fază, punctul de pensie era planificat să fie crescut, de la 1 septembrie la 1.442 lei, însă amendamentul PSD prevede că valoarea punctului de pensie va fi menţinută, cum e în prezent prevăzut de lege, la 1.775 lei.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că vor avea loc negocieri în Legislativ, astfel încât rectificarea bugetară să fie retrimisă la comisii. În caz contrar, Guvernul va ataca la CCR proiectele de lege, a adăugat premierul, conform News.ro.

Orban: ”Ce s-a întâmplat în comisii reprezintă o crimă împotriva economiei românești”

Înainte de votul final din Parlament, șeful Executivului, Ludovic Orban, a avertizat că susținerea bugetară a propunerilor PSD este imposibilă.

”Ceea ce s-a întâmplat în Comisia de buget-finanţe reprezintă o crimă împotriva economiei româneşti şi riscă să conducă România spre incapacitate de plată, spre faliment. Ne vom bate în plenul camerelor reunite, astfel încât să retrimitem, spre Comisia de buget-finanţe, raportul.

Sunt convins că, printr-o mobilizare exemplară a celorlalte formaţiuni politice, vom reuşi acest lucru.”, spunea Orban în urmă cu câteva zile.

Măsura propusă de Guvernul PNL în privința majorării pensiilor a fost această creștere să se realizeze etapizat, începând cu o creștere de 14%. PSD insistă asupra procentului de 40% prevăzut în legea votată anul trecut în Parlament.