Incendiu puternic și plan roșu activat la Piatra Neamț. 10 persoane au murit într-un incendiu care a izbucnit la salonul ATI al Spitalului Județean din Piatra Neamț. Spitalul este unul dedicat bolnavilor coronavirus. Pacienții care au scăpat cu viață din incendiu sunt transportați către alte spitale. Un medic are arsuri de 40% din corp și va fi transferat la secția de Chirurgie Plastică din Iași.

Zece pacienți au decedat, iar șapte persoane sunt în stare critică – “Zece persoane au fost declarate decedate, iar şapte persoane sunt în stare critică, inclusiv medicul de gardă”, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, Irina Popa.

„Avem opt decese, un salon evacuat, iar opt pacienţi o să fie transferaţi la Iaşi. O să fie transferaţi la Leţcani. Sursa incendiului e evaluată de ISU. Ei spun că ar fi un scurtcircuit”, a afirmat Nelu Tătaru.

Medicul de gardă are arsuri pe 40% din suprafața corpului. Conform spuselor managerului spitalului, medicul de gardă s-a aruncat în flăcări pentru a salva pacienții.

„Din dorința lui se a salva cât mai multe vieți. Putem spune că s-a aruncat în flăcări pentru a-i salva din flăcări. El a scos din celălalt salonul alăturat. A încercat să intervină și unde ardea. Asistenta a încercat să îl ajute”, a mai adăugat managerul spitalului.

Decizie de ultimă oră: medicul de gardă care are 40% arsuri nu va mai fi transportat către spitalul din Iași ci direct către București.

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a plecat spre Piatra Neamț.

„In acest moment se efectueaza transferul catre Iasi, cei care sunt coronavirus. Medicul care are arsuri catre sectia de chirurgie plastica. In acest moment s-a suplimentat la Letcani. S-a organizat transferul catre Iasi pentru sectia de arsuri unde o sa fie primit pacientul cu 40% arsuri, nu e nevoie de transport cu elicopterul”, a declarat Nelu Tataru la Realitatea PLUS.

„Am mobilizat 3 masini de victime multiple. Au plecat spre Piatra Neamt sa preia victimele si sa le aduca in spitalul din Letcani, spital mobil, si la spitalul S. Spiridon, din Iasi, la sectia de chirurgie plastica”, a declarat, la Realitatea PLUS, Diana Cimpoesu coordonator SMURD Iași.

Ceilalti pacienti vor fi dusi la spitalul de boli infectioase, bolnavii covid. Masinile sunt dotate cu medici specialisti, ventilatoare, tot ce inseamna masina de ATI. Poate prelua 1-2 pacienti grav. Trei masini au plecat, o a patra e in curs de echipare, a mai spus aceasta.

Celulă de criză activată la Ministerul Sănătății. Raed Arafat este și el prezent. Spitalul din Piatra Neamț este unul COVID, iar pacienții trebuie mutați acum spre o altă instituție specializată.

„Sunt in curtea spitalului, toate salvarile sunt aici si asteptam sa preia din persoanele de la Terapie Intensiva si cadrele medicale cu arsuri. Vor fi transportate catre Iasi. Am discutat cu domnul ministru Nelu Tataru, am discutat cu premierul, cu siguranta aceste persoane vor fi preluate. Aproximativ 8 persoane in acest moment si mai sunt si alte cadre medicale, suntem intr-o evaluare continua. Una dintre cadrele medicale are arsuri mai severe”, a declarat Gheorghe Lazar, prefectul de Neamt, la Realitatea PLUS.

„E o seara tristă pentru judetul Neamt. Ce va pot spune pana acum este ca s-a activat planul rosu, urmeaza sa transferam pacientii care au supravietuit acestui incendiu. Cel mai probabil catre Iasi. Mai multe ambulante au pornit, incepem sa transferam acest pacienti. Din pacate 7 pacienti au decedat, unul se afla in stare critica, un cadru medical a suferit si el arsuri pe mai multe parti ale corpului. Incendiul a fost stins la aceasta ora. Nu prezinta risc celelalte sectii, doar sectia ATI a suferit. Asteptam mai multe detalii de la ISU pentru a afla cauza incendiului”, a declarat Lucian Micu, directorul Spitalului Judetean Neamt.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Spitalul Județean, incendiul a izbucnit în jurul orei 18:30, iar la secția de terapie intensivă erau internate 16 persoane.

”La acest moment șapte dintre pacienți sunt decedați, iar al optulea se află în stare critică. În același timp, un medic care se află în secție se află în stare gravă, suferind răni extinse”, se precizează în comunicat.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Spitalul Județean, incendiul a izbucnit în jurul orei 18:30, iar la secția de terapie intensivă erau internate 16 persoane.

”La acest moment șapte dintre pacienți sunt decedați, iar al optulea se află în stare critică. În același timp, un medic care se află în secție se află în stare gravă, suferind răni extinse”, se precizează în comunicat.

Din primele informații, 7 persoane ar fi decedat în urma incendiului. Medicul care era de gardă a încercat să evacueze pacienții care se aflau în încăperea în care a izbucnit incendiul. El are acum arsuri pe corp în proporție de 80%.

Mariana Popa, purtator de cuvant ISU Piatra Neamț: „La momentul acesta incendiu este lichidat. Spitalul e foarte aproape de pompieri. Din păcate e vorba de 7 persoane care au decedat în incendiu.” Apelul la 112 a fost dat în jurul orei 19.

Incendiul a izbucnit la etajul al doilea, în secția ATI. Deocamdată nu se cunoaște cauza incendiului.

Aici sunt internați 17 pacienți bolnavi de COVID-19, între care 8 erau conectați la aparatele de ventilație, conform informațiilor din presa locală.

Este activat planul rosu de interventie in judetul Neamt, toate echipajele disponibile merg catre Spitalul Judetean de Urgenta din Neamt. E un incendiu in sectia de Terapie Intensiva. Erau 8 persoane in aceste saloane. Sunt echipe de cautare/salvare care incearca sa recupereze aceste victime.

O parte din incendiu a fost lichidat.

https://www.facebook.com/183473261723511/videos/2823227717957104