Ies la iveală acuzații extrem de grave la adresa șefului DSU, Raed Arafat. Un fost ministru face dezvăluiri incredibile după dezastrul de la spitalul din Piatra Neamț. Mai mult, cere demiterea imediată a lui Arafat. Procurorii ar putea investiga toate achizițiile directe făcute de către DSU.

Trăim într-un timp Orwell (1984), în care obligațiile sunt distorsionate după cum bate vântul sau opinia omului politic.

Incendiul de la Piatra Neamț se poate replica oricând, la orice spital public din țară. Sunt spitale vechi, nu au aparatură modernă, toate utilitățile sunt cârpite și se fac improvizații aducătoare de moarte. În România de azi corupția, prostia, politizarea, incompetența ori nepotismul ucid în continuare.

Nu mai încercați să ne prostiți cu răspunderea colectivă care înseamnă că nu răspunde nimeni. Răspunderea personală este singura care funcționează de când lumea, ca și plata despăgubirilor din banii celor găsiți vinovați penal sau responsabili în procese civile.

Iar potrivit CEDO, nu există moarte violentă a oamenilor aflați în grija statului fără vinovați, iar ancheta și judecata trebuie să fie rapide, eficiente și imparțiale.


Raed Arafat, secretar de stat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a conviețuit cu multe guverne în ciuda eșecurilor și a neputinței de a răspunde la crize, așa cum a relatat presa de-a lungul anilor și așa cum am văzut cu toții, inclusiv la Colectiv și Piatra Neamț.

A venit timpul să fie înlocuit cu o persoană care poate lua deciziile corecte sub presiune, în situații de criză. Nu la televizor, ci în realitate. Și, toate achizițiile directe făcute de DSU trebuie investigate, mai ales cele din timpul pandemiei.

Licitațiile directe sunt unul dintre indicatorii de corupție iar în joc sunt sume mare din banii publici, banii oamenilor, din care mulți trăiesc de pe o zi pe alta mai ales că prețurile la alimente și alte bunuri strict necesare au crescut”, este rechizitoriul dur al Monicăi Macovei, pe o rețea de socializare.

Mai mult, fostul ministru îi taxează şi pe politicienii care au menţinut ani de zile subfinanţarea sistemului sanitar. „Politicienii au menținut subfinanțarea sistemului de sănătate publică, de multe ori pentru ca banii să se ducă în buzunare private. Chiar pandemia a umplut buzunare.

Potrivit RECORDER, pe 18 martie 2020 Guvernul a dat « un împrumut de 1,15 miliarde lei (peste 230 milioane de euro)”, pentru cumpărarea unor echipamente medicale. “Astfel, statul roman își punea speranțele și banii în mâinile unui singur om: Adrian Ionel, directorul general al Unifarm ».

În aceste momente dramatice, constat că există nu doar “intelectuali, dar idioți, ci și politiceni la fel” (Nassim Nicholas Taleb). Ecranele sunt acaparate de politicieni semidocți, agramați, gogomani, responsabili cu binele poporului pe care îl pregătește de alegeri.

Asistați sau independenți, trebuie să se încoloneze să voteze “parlamentul meu” acum, pe val. Fără adevărul spus clar și public nu se va schimba nimic. Vedem o inflație de instituții care se acuză și se controlează unele pe altele. Se vorbește mult și nimic.

Mulți politicieni sau funcționari nu știu nimic despre subiectul în discuție, dar au o opinie. Dacă ești “legitimat” prin alegeri, atunci ai și opinii absolute, iar dacă ai și acces la mass media nu mai ai nevoie de competențe.

Dar oamenii, noi oamenii, ce facem ? Ne vom face dreptate. Este țara noastră, nu a lor. O sugestie: fiecare politician și manager de spital care a știut și a tăcut să construiască un spital echipat modern din banii personali!”, mai scrie Macovei.