Premierul Ludovic Orban a negat posibilitatea instituirii unui “lockdown” după alegerile parlamentare, care vor avea loc duminică, 6 decembrie 2020. În plus, oficialul a catalogat drept “o minciună gogonată” afirmațiile celor care au declarat că va urma o carantină dură începând cu săptămâna viitoare.

În timpul declarațiilor, Ludovic Orban a precizat că numărul de infecții cu noul coronavirus se află în scădere. Până astăzi, când au fost furnizate noile informații despre criza epidemiologică, pe teritoriul țării noastre au fost confirmate 475.362 de persoane care au contractat COVID-19, iar bilanțul deceselor a ajuns la 11.331.

“Este o minciună gogonată. Am avut un moment dificil, pe parcursul a 7-8-10 zile, am avut un trend de creştere îngrijorător. În faţa acestui trend am luat măsuri de restricţie. Rezultatele acestor măsuri se simt. Rezultatele se văd, deja s-a oprit trendul de creştere şi pot să vă spun că săptămâna asta există pentru prima oară un trend de scădere a numărului de infectări, care se manifestă. Noi facem analiza în ziua acestei săptămâni comparată cu ziua echivalentă din săptămâna trecută, cu săptămâna anterioară. Pot să vă spun că deja cumulat pe 7 zile avem un trend clar de scădere cu peste 5.000 de cazuri mai puţin decât săptămâna trecută”, a declarat primul ministru duminică seară, la un post de televiziune, potrivit News.ro.

Şeful Executivului susţine că un “lockdown total” înseamnă închiderea tuturor activităţilor, cu excepţia celor esenţiale și a subliniat că România nu a adoptat astfel de măsuri nici în perioada stării de urgenţă, când activităţi precum cele din construcţii s-au putut desfăşura.

“Economia României nu-şi poate permite un astfel de «lockdown», noi trebuie să menţinem un echilibru. Oamenii au nevoie de locuri de muncă, trebuie să fie activi trebuie să-şi desfăşare viaţa profesională în condiţii cât mai aproape de normalitate. Din punct de vedere economic România nu-şi poate permite un lockdown. Lockdown înseamnă încă o cădere economică şi ar pune în pericol trendul de creştere economică pe care îl avem cert”, a mai adăugat premierul.