A apărut un nou simptom Covid-19! Potrivit medicilor este din ce în ce mai întâlnit în rândul tinerilor și persistă luni întregi. 

 

A apărut un nou simptom Covid-19

Medicii de specialitate au descoperit un nou simptom Covid-19 care este din ce în ce mai întâlnit la pacienții infectați cu noul coronavirus. Se pare că acest simptom este întâlnit mai ales în rândul tinerilor și poate dura până la câteva luni.

 

Simptom este denumit de cercetători ca ”degetele COVID” și este un simptom nou. Această problemă apare la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare. Ele devin roșii și umflate, iar ulterior se fac vineții. Chiar dacă în cele mai multe cazuri degetele sunt lipsite de durere și prezintă doar mâncărimi, există și cazuri în care acestea se pot umfla foarte tare și se pot infecta, potrivit Agerpres.

”Un simptom COVID-19 care începe să fie tot mai semnalat în literatura științifică – degetele de COVID. Umflături roșii cu mâncărime intensă, ușor dureroase la atingere tind să apară mai ales la tineri asimptomatici sau cu simptomatologie ușoară. Vestea bună este că de obicei trec de la sine, fără tratament (dacă nu dispar, mergeți la un dermatolog)”, scrie Răzvan Cherecheş, profesor universitar la Iowa University, în SUA, şi director al departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității Babeş Bolyai din Cluj.

A apărut un nou simptom Covid-19! Mai mult, acest simptom poate persista luni întregi și nu există tratament. Simptomul trece de la sinte, iar în cazul în care apare disconfort sau mâncărimi se poate folosi o cremă pe bază de cortizon.

”Aceasta se manifestă prin nişte pete violacee, roşiatice la nivelul extremităţilor care seamănă foarte mult cu ceea ce observăm în degerături. Aceste pete ulterior pot să evolueze, să formeze băşicuţe cu lichid, să formeze răni şi sunt mai frecvente la copilaşi. Aşa au arătat studiile şi nu este asociată cu forme foarte severe de boală. Se spune că dispare de la sine după ce se vindecă infecţia virală. Un alt tip de manifestare cutanată este cea care seamănă cu vărsatul de vânt, cu varicela.

 

Într-adevăr este o suprapunere foarte mare ale manifestărilor dermatologice din cadrul bolii COVID 19 cu bolile copilăriei: varicela, vărsatul de vânt este una dintre ele şi apar acele băşicuţe pe toată suprafaţa corpului, dar, spre deosebire de varicelă unde există leziuni cu lichid, care se vindecă, în cadrul bolii COVID 19 toate leziunule sunt identice pe corpul pacientului. Acesta ar fi semnul distinctiv”, a precizat și Mara Mihai, medic dermatolog.

Coronavirus în România

Până astăzi, 21 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 703.776 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Un număr de 641.288 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.878 cazuri noi de persoane infectate cu Covid-19, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 17.554 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În ultimele 24 de ore au fost raportate 69 decese (44 bărbați și 25 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița,  Galați, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui și București.

A apărut un nou simptom Covid-19! Dintre acestea, 12 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 19 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 16 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 22 decese la categoria de peste 80 de ani. 64 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 2 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.068. Dintre acestea, 1.005 sunt internate la ATI. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.244.752 de teste RT-PCR și 63.108 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.552 de teste RT-PCR (16.496 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.056 la cerere) și 5.474 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 48.505 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.348 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 75.834 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 157 de persoane.