Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, avertizează populația că pandemia de Covid-19 nu s-a încheiat, iar odată cu valul 3, situația se poate înrăutăți din nou.

Secretarul de stat din MAI anunță că autoritățile se pregătesc încă de pe acum pentru valul 3 al pandemiei, în primul rând prin încercarea a-l evita.

În acest context extrem de dificil, medicul din fruntea DSU recomandă respectarea măsurilor până când vom ajunge în situația Israelului, cu destul de mulți oameni vaccinați.

 

Raed Arafat, avertisment legat de valul 3 al pandemiei: ”Situația poate să se înrăutățească”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, vorbește despre posibilitatea apariției valului 3 al pandemiei de Covid-19 în România.

Medicul spune că în acest moment, chiar şi după deschiderea şcolilor, situaţia este sub control, însă pentru a menţine sub control creşterea cazurilor de covid, oamenii trebuie să respecte în continuare măsurile de protecţie.

”În primul rând pregătirea este prin a evita apariția valului 3, prin respectarea regulilor, respectarea purtării măștii, respectarea măsurilor care sunt recomandate la acest moment și vedem că e greu.

Lumea clar că s-a săturat. În același timp, văzând că suntem într-o situație relativ bună măcar cu stabilitate la acest moment, mulți cred că s-a terminat.

Noi încercăm să atragem atenția tuturor că situația nu s-a terminat, poate să se înrăutățească din nou și din cauza asta trebuie să respectăm regulile în continuare până avem un număr suficient de oameni vaccinați, așa cum a făcut, de exemplu, Israelul”, a spus Arafat, la Antena 3.

Șeful DSU a spus că secțiile de ATI să continue să existe pentru a prelua pacienții în stare gravă, cu COVID-19. În prezent, România este mult sub vârful din noiembrie, când erau peste 1.300 de pacienți în ATI. Marți, autoritățile au anunțat un număr de 978 de persoane internate la terapie intensivă.

Ce spune șeful DSU de un posibil lockdown

Arafat a mai declarat că, în prezent, autoritățile gestionează situația, iar un lockdown național nu este luat în considerare. În schimb, se poate vorbi de carantinări zonale.

”Există unele schițe care schițează creșteri, dar controlabile. Nu pot să spun că avem creșteri vertiginoase, care să alerteze. Și există alte cifre care arată o staționare, un platou.

Așa ca urmărim situația și acolo unde e nevoie s-au luat măsuri de carantinare zonală pe localități, în Maramureș, în Timișoara, deci am avut mai multe localități care au fost carantinate, dar localități mici, pentru a opri creșterea.”, a declarat Arafat pentru Antena 3.

”Dacă respectăm regulile mai departe situația este sub control. Rămâne să vedem dacă reușim să menținem acest trend.

Nu se pune problema de lockdown, la acest moment, sunt nicio formă, dar de măsuri locale, măsuri zonale, da, dacă ajungem la o situație de creștere semnificativă”, a mai spus șeful DSU. scrie fanatik.ro