Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede scaderea varstei de pensionare pentru anumite categorii de persoane.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat in data de 16 iulie 2021, legea care prevede reducerea varstei de pensionare pentru persoanele care au lucrat cel putin 25 de ani in industria de productie a energiei electrica si respectiv termica.

S-a dat o noua lege prin care anumite categorii de persoane vor iesi la pensie cu 13 ani mai devreme!

Potrivit digi24.ro, este vorba despre actul normativ care presupune modificarea art.56 si completarea alin.(1) al art.30 din Legea nr. 263/2010, in ceea ce priveste sistemul unitar de pensii publice, ce a fost promulgat la data de 16 iulie 2021, prin Decret nr. 846/2021 si care va deveni Legea nr 197/2021.

Aceasta lege recent promulgata de Presedintele Romaniei prevede introducerea unor activitati noi din industria productiei de energie termica si electrica, in categora care se realizeaza in conditii speciale de munca, dar si introducerea unei noi exceptii de la prevederile art. 55 ali.1 lit.b) din lege, stabilindu-se astfel conditiile de pensionare pentru cetatenii care au realizat aceste activitati.

varsta de pensionare
Categoriile de persoane care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani[Sursa foto: unsplash.com]

„Activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază

de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”, potrivit textului actului normativ promulgat recent.

 

Astfel, persoanele care au desfasurat activitati in domeniul produtiei de energie electrica si termica, vor beneficia de pensie pentru limita de varsta cu o scadere de 13 ani a varstei standard de pensionare, pentru un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani.

Prevederile noii Legi vor intra in vigoare la 30 de zile dupa ce a fost publicata in Monitorul Oficial, potrivit Agerpres.