Profesorii nevaccinați vor fi testați periodic

Deși campania de vaccinare este în plină desfășurare, există încă români care se tem de imunizare, chiar și cadre didactice. Având în vedere că școala va începe în regim fizic, autoritățile se gândesc să ia măsuri în acest sens. Astfel, profesorii nevaccinați ar putea fi testați periodic, înainte de intrarea în școală.

Ministrul Educației a explicat că ideea ca profesorii nevaccinați să fie testați este analizată în acest moment de către Ministerele Sănătății și Educației. Mai mult, este posibil să se introducă și alte măsuri care privesc analiza stării de sănătate a personalului din școli care refuză vaccinarea. Până acum, 60 la sută din personalul din învățământ este deja vaccinat, a arătat Sorin Cîmpeanu. Ministrul nu vrea să impună obligatoriu testarea, dar așteaptă răspunsul specialiștilor.

„Întotdeauna pledez pentru prezentarea de argumente, cu multă perseverență și cu competență asigurată de personalul medical, pentru ca și aceia dintre colegii noștri care nu au înțeles încă importanța vaccinării pentru ei înșiși și pentru întreg sistemul de educație să poată înțelege acest lucru. Nu sunt un adept al obligativității, dar avem aceste discuții cu Ministerul Sănătății. Vom vedea care sunt măsurile care se impun de comun acord între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Cîmpeanu, despre valul al patrulea

Se vorbește tot mai mult despre valul al patrulea al pandemiei, mai ales după ce în țara noastră a apărut și tulpina Delta, mai periculoasă decât celelalte. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că este convins că un eventual val patru al pandemiei de COVID-19 nu va fi atât de agresiv încât să împiedice derularea normală a procesului de învăţământ și crede că școlile se vor deschide la data stabilită și că elevii nu vor mai trece prin schimbări majore din nou.

Ministrul Educației susține că reluarea cursurilor este absolut necesară, având în vedere că orele online au provocat mari pierderi atât în plan educațional, dar și social, comportamental în cazul elevilor care au nevoie de interacțiune fizică, de socializare.

“Pierderile au fost mari şi foarte mari. După cum cred că vă amintiţi, din prima zi a mandatului meu de ministru, am declarat ca obiectiv întoarcerea la şcoală cu prezenţă fizică. Am făcut pas cu pas tot ce s-a putut face în raport cu evoluţia epidemiologică. Deci, în mod evident, sunt susţinătorul prezenţei fizice în şcoli, fără să neg avantajele pe care această perioadă le-a avut din perspectiva îmbunătăţirii abilităţilor digitale ale profesorilor, elevilor, studenţilor, dar prezenţa fizică este necesară pentru a stopa acele pierderi nu numai în plan educaţional, ci şi în plan social, comportamental pentru elevi, studenţi şi cadre didactice”, a explicat Cîmpeanu.