Regina Elisabeta a decis să îi retragă prințului Andrew titlul de Alteță Regală și distincțiile militare, având în vedere scandalul de abuz sexual în care acesta este implicat. Anunțul a fost făcut ieri de Palatul Buckigham într-un comunicat de presă.

Prințul Andrew a rămas fătă titulatură și a pierdut toate patronatele regale

Decizia luată de regina Elisabeta vine în contextul în care Prințul Andrew este acuzat într-un proces de abuz sexual, iar judecătorii au decis ca acesta să continue. Avocații prințului au făcut o cerere de oprire a judecății, însă aceasta a fost respinsă de jucători.

În urma deciziei luată de magistrați, suverana a decis ca toate patronatele regale ale Prințului Andrew să îi fie înapoiate ei.

Totodată, în comunicatul de presă se specifică și faptul că Prințul Andrew nu va mai lua nicio îndatorire publică în perioada următoare. În procesul în curs acesta va fi tratat ca un cetățean obișnuit și nu ca o persoană cu rang înalt.

“Cu aprobarea și acordul Reginei, afilierile militare ale Ducelui de York și patronatele regale au fost returnate Reginei. Ducele de York va continua să nu-și asume nicio îndatorire publică și apără acest caz ca cetățean privat”, a transmis Palatul Buckingham, într-un comunicat de presă.

Se pare că absolut toate funcțiile importante pe care prințul Andrew le avea au fost înapoiate Reginei Elisabeta și vor fi distribuite și altor membri importanți ai familiei regale. Aceste roluri nu se vor mai întoarce vreodată la fiul reginei.

”Toate rolurile Ducelui au fost returnate Reginei cu efect imediat pentru redistribuirea altor membri ai Familiei Regale. Pentru claritate, nu se vor întoarce la Ducele de York”, se mai arată în comunicat.

Prințul Andrew este acuzat într-un proces de abuz sexual pe care avocații săi au încercat să îl oprească. Judecătorii au luat decizia ca acest proces să continue, iar vestea vine ca o lovitură imensă pentru Casa Regală Britanică. Prințul Andrew neagă toate acuzațiile, dar a acceptat să se retragă complet din viața publică.