Vreme extreme în Europa, fenomene extreme

Într-o intervenție la Antena 3, climatologul Roxana Bojariu a vorbit despre prognoza meteo în Europa, dar și despre previziunile meteorologice pentru România, în următoarea perioadă. În aceste zile, mai multe țări din Europa au fost sub cod roșu sau galben de vijelii. Este vorba despre Germania, Franța, Ungaria, Austria, Belgia și Olanda. Fenomenele meteo extreme au făcut ravagii.

De exemplu, în Germania rafalele de vânt au depășit 200km/h, în timp ce în Franța a plouat cu grindină de dimensiunea unei mingi de tenis.

Este cod portocaliu în nordul Italiei, şi aici se aşteaptă fenomene cu un grad crescut de severitate. Pe de altă parte, specialiștii în Meteorologie și Climatologie estimează că europenii s-ar putea confrunta cu o altă vară care să rivalizeze cu recordurile de căldură înregistrate anul trecut de până la 67 de grade Celsius la Atena.

 Din Franța, o furtună se va deplasa din vest prin nordul Germaniei pe parcursul zilei. Serviciul Meteorologic German (DWD) avertizează cu privire la o situație puternică de furtună, în special într-o fâșie din NRW și nordul Renania-Palatinat până la Brandenburg și Saxonia, a notat Merkur.de privind prognoza pentru Germania.

Climatologul Roxana Bojariu spune că nu este exclus să avem și noi, românii, parte de astfel de fenomene extreme, întrucât a început sezonul convectiv.

Vreme extremă în România

În România pot avea loc furtuni de vară care au manifestări și de tipul episoadelor cu grindină, spune climatologul. Nu sunt excluse furtunile foarte puternice care să genereze tornade. Specialistul spune că vara anului 2022 vine și cu valuri de căldură și cu furtuni, furtuni caracteristice sezonului cald.

(…) Când avem dezvoltări noroase pe o distanță verticală foarte mare și atunci, evident, avem și organizări de astfel de nori în sisteme care pot să dea intensificări de vânt, episoade cu grindină și 10% dintre furtunile foarte puternice pot să genereze chiar tornade, inclusiv în România, a declarat climatologul Roxana Bojariu la News Hour with CNN de la Antena 3.

Precizăm faptul că în ultimele zile, mai multe județe din țară au fost sub cod galben de instabilitate atmosferică accentuată manifestată prin ploi abundente, vijelii și grindină. Temperaturile, în cea mai mare parte din țară, s-au situat peste cele obișnuite pentru această perioadă a anului.