O vară plină de surprize neplăcute

Directorul ANM a făcut un anunț extrem de important pentru toți românii, dar și foarte neplăcut, având în vedere că am tot avut parte de prognoze nepotrivite. Deși ne așteptam cu toții la o vară călduroasă, se pare că va fi departe de una clasică, încărcată de fenomene extreme, ploi și temperaturi scăzute, neobișnuit pentru această perioadă.

Elena Mateescu spune că, la fel ca până acum, vara anului 2022 va fi una a extremelor, marcată de instabilitate. Sunt așteptate temperaturi caniculare, de peste 35 de grade, mai ales în luna Iulie, dar și zile reci, ca de toamnă. Vremea va fi potrivită pentru iubitorii de vacanțe, de mare, vor fi zile perfecte pentru astfel de ieșiri, cu o apă la temperatura perfectă.

“Este posibil ca vara lui 2022 să fie tot o vară a extremelor, așa cum se întâmplă cel puțin în ultimii ani pentru că deja observăm aceste fenomene se întâmplă mai devreme și pe măsură ce înaintăm în sezonul de vară, când în mod tradițional înregistrăm valori frecvente peste 35 de grade Celsius, cu siguranță acestea vor duce și la fenomene de instabilitate mult mai accentuate”, a mai spus directorul ANM.

De altfel, se va produce și efectul invers în această situatie: pe cât de mult vor creste temperaturile, pe atât de mult se ridică și raportul de instabilitate atmosferică, astfel că grindina, ploile torențiale, vijeliile și descărcările electrice, vor fi tot mai des în România vara aceasta. Nu scăpăm nici de valurile de praf saharian, care sunt un adevărat pericol pentru sănătate.