Șoferii români care obișnuiau să alimenteze la un preț bun în Ungaria nu vor mai putea face asta. Autoritățile au stabilit ca numai șoferii cu numere de înmatriculare pe Ungaria să cumpere carburant la preț mic. Toate mașinile înmatriculate în străinătate, deci implicit și cele din România, vor cumpăra combustibili la prețurile pieței.

Vești proaste pentru șoferii români

Autoritățile au stabilit ca numai șoferii cu mașini înmatriculate în Ucraina să poată cumpăra combustibili la prețurile plafonate de guvern. Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban a anunțat că automobilele înmatriculate în străinătate vor cumpăra combustibili la prețurile pieței. Vestea s-a răspândit deja în rândul românilor care obișnuiau să treacă granița în Ungaria pentru a face plinul de benzină sau motorină. Prețurile la combustibili în Ungaria sunt cele mai mici din Europa.

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban a declarat că în aceste condiții a crescut foarte mult turismul în scopul achiziţionării de combustibili în zona de graniţă, iar acest turism a devenit o ameninţare la adresa securităţii aprovizionării.

Cumpărătorii străini profită de faptul că Ungaria este capabilă să menţină preţul la benzină la 480 de forinţi (1,2 euro) pe litru, în timp ce în alte părţi din Europa este de 700-900 de forinţi. Pentru a preveni un astfel de „abuz”, numai automobilele înmatriculate în Ungaria vor putea cumpăra benzina la 480 de forinţi litrul în Ungaria. Ceilalţi vor trebui să plătească preţul pieţei, a subliniat oficialul.

Guvernul ungar a înghețat prețurile la combustibili

În noiembrie 2021, guvernul ungar a decis să înghețe prețurile la benzină și motorină și să le stabilească la 1,3 dolari. La începutul lunii mai se constatase o creștere semnificativă a traficului de frontieră la granița de vest, fenomen care a fost explicat prin faptul că tot mai mulți români alegeau să treacă granița pentru a alimenta din țara vecină. Mulți susțineau că se merită și că ies cu până la 150 de lei mai ieftin la fiecare plin de carburant.

Potrivit informațiilor apărute în presă, în benzinăria din primul oraș din Ungaria, una din cinci mașini era cu numere de România. Reamintim faptul că la data de 25 mai, premierul Ungariei, Viktor Orban a anunțat starea de urgență pe fondul conflictului din Ucraina.