Al șaselea caz de variola maimuței depistat în România

Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, al șaselea caz de variola maimuței depistat în România este un bărbat de 40 de ani care s-a prezentat la o clinică medicală din București, iar investigațiile de laborator au confirmat că pacientul este infectat cu variola maimuței.

Ministrul Sănătății a transmis că bărbatul este în București și va rămâne în izolare. În acest caz a fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți.

Primul caz de variola maimuței confirmat în România, pe 13 iunie 2022, a fost un bărbat de 26 de ani. Bărbatul le-a spus medicilor că cel mai probabil a luat virusul de la partenerul său care, în ultima perioadă, a călătorit prin mai multe țări din Uniunea Europeană.

Cum se manifestă, de fapt, variola maimuței

Variola maimuței este o boală infecțioasă virala, provocată de un virus ce aparține familiei poxvirusurilor. Poxvirusurile se transmit în mod direct sau indirect de la animale la om, și spre deosebire de alte virusuri, au un grad crescut de rezistență în mediu uscat și la temperaturi ridicate.

Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sănătate sexuală din Europa au prezentat erupții cutanate și leziuni la nivelul organelor genitale și anusului.

Oricine are contact apropiat cu cineva cu variola maimuței se poate infecta. Este important să înțelegeți că variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între oameni, ci necesită un contact apropiat. Majoritatea cazurilor recente s-au prezentat la clinicile pentru boli cu transmitere sexuală unde au fost testati negativ pentru infecții cu transmitere sexuală obișnuite, a anunțat Ministerul Sănătății.

În ciuda rezistenței virusului, boala nu este înalt contagioasă, răspândirea de la om la om presupune un contact direct prelungit. Virusul responsabil de apariția bolii poate pătrunde în organismul gazdei prin: pielea lezată, tractul respirator, ochi, nas, gură, și contact cu fluide corporale infectate.