Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, reducerea vârstei de pensionare pentru o serie de profesii, la 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați.

Miercuri, 23 noiembrie, deputații au adoptat adoptat un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Vârsta de pensionare, redusă pentru o serie de profesii: 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați. Legea merge la promulgare

Proiectul de lege care a trecut de Parlament prevede ca dansatorii sau soliștii de balet să poată ieși la pensie în aceleași condiții precum balerinii sau acrobații.

Mai exact, iniţiativa legislativă prevede posibilitatea pentru dansatori, soliştii de balet, balerini şi acrobaţi să se pensioneze la 40 de ani, femeile, respectiv la 45 de ani bărbaţii. Legea merge spre promulgare către președintele Klaus Iohannis.

De aceste vârste de pensionare amintite mai sus pot beneficia doar cei ce au activat (și cotizat) cel puțin 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani.

Conform Avocatnet.ro, pe lângă acrobați și balerini, din categoria profesiilor din domeniul artistic ale căror locuri de muncă se încadrează în condiții speciale mai fac parte și cele de dansator, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și de operetă, instrumentist la instrumente de suflat și cascador.

Ce spun inițiatorii proiectului de lege

Politicienii care au inițiat această lege care va merge spre promulgare spun că măsura e absolut necesară.

Ei spun că, după 40 – 45 de ani, condiția fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor balet, ”este deteriorată, fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor”.

”Având în vedere statisticile care relevă faptul că, după vârsta de 40 de ani, condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor balet, este deteriorată, fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată.

În rândul salariaţilor dansatori din instituţiile de profil se constată că, după vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin opt luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente şi fracturilor”, se arată în expunerea de motive.