Salariul minim pe economie va fi majorat începând cu 1 ianuarie 2023. Iată cine sunt românii care vor primi un salariu minim de 4,000 de lei lunar, dar și ce alte măsuri au fost anunțate de Guvern.

După ședința care a avut loc joi, 24 noiembrie 2022, Guvernul a anunțat că a ajuns la un acord cu Patronatele și Sindicatele în ceea ce privește majorarea salariului minim brut pe economie. Majorarea se va face de la 1 ianuarie 2023.

Iată pentru ce categorie de angajați va crește salariul minim pe economie la 4,000 de lei, dar și ce creștere a fost stabilită pentru restul angajaților.

 

Salariul minim în 2023. Ce angajați vor încasa un salariu minim pe economie de 4,000 de lei?

Guvernul a anunțat că s-a decis majorarea salariului minim brut garantat în plată la 3,000 de lei, iar din această sumă, 200 de lei vor fi scutiți de impozit și contribuții de asigurări.

Pe de altă parte, pentru a încuraja sectorul construcțiilor, autoritățile au decis ca salariul minim să crească la 4,000 de lei în acest domeniu, majorare care se va aplica tot de la 1 ianuarie 2023.

 

 

salariu minim 2023 constructii

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a participat la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social care a avut loc astăzi, la Palatul Victoria. În cursul discuțiilor au fost analizate propunerile patronatelor și sindicatelor legate de majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2023.

 

Guvernul și partenerii sociali au căzut de acord în privința majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei- din care 200 de lei scutiți de impozit și contribuții de asigurări. Totodată, s-a stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcțiilor sa crească la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023.

„Am considerat necesar să ne consultăm pe acest subiect cu partenerii sociali, pentru ca în funcție de propunerile lor și de perspectivele bugetare pentru anul viitor să venim cu o soluție realistă pentru contextul actual”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

La reuniunea de astăzi a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, din partea Guvernului au mai participat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.”, este anunțul postat pe pagina de Facebook a Guvernului României.

Astfel, cei care activează în domeniul construcțiilor ar putea primi un salariu minim pe economie de 4,000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2023. Este vorba despre salariul minim brut, care în prezent este de 3,000 de lei. Practic, în mână, persoanele care lucrează în acest domeniu primesc undeva la 2,362 de lei, iar după creșterea din 2023, angajații din construcții ar putea încasa un salariu net de 3.150 de lei.