Românii au primit o veste bună din partea oficialilor care au anunțat data la care vor intra banii pe cardurile sociale. Cei care au o situație financiară precară se vor bucura să audă despre ce este vorba mai exact.
În 2022, statul român a oferit un ajutor de 250 de lei persoanelor care au un venit mic. Acești bani au intrat pe cardul social, o dată la două luni, făcând diferența pentru persoanele care nu aveau suficiente resurse financiare pentru a-și achiziționa alimente în fiecare lună.
Când vor intra pe card banii pentru voucherele sociale
În 2023 se va continua programul numit „Sprijin pentru România”, iar persoanele care se încadrează sub limita impusă vor avea parte de 250 de lei, o dată la două luni. Inițial, oficialii anunțaseră că vor apărea mici întârzieri, însă, din fericire, beneficiarii vor începe să își primească banii chiar din această lună. Cu alte cuvine, începând cu 20 februarie, cardurile vor fi realimentate.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene trage un nou semnal de alarmă cu privire la utilizarea cardurilor sociale. Așa cum bine știți, românii vor putea să își achiziționeze alimente sau să își achite mese calde, nicidecum tutun, alcool sau alte produse asemănătoare. Cei care nu țin cont de aceste reguli ar putea primi o amendă cuprinsă între 3.450 și 4.600 de lei.
„Utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde în alt scop decât cel prevăzut impune blocarea cardului și este sancționată între 1,5 și 2 puncte-amendă.
Astfel, pentru orice sesizare care se dovedește a fi veridică, organele abilitate de lege aplică sancțiunile prevăzute în actul normativ care reglementează acordarea voucherelor”, au precizat reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Persoanele care beneficiază de voucherele sociale:
*pensionarii cu venituri mici,
*persoanele încadrate în grad de handicap grav, *accentuat sau mediu,
*familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, *ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei;
*familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei;
*familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare
persoanele fără adăpost.