Calendar Ortodox, duminică, 5 februarie 2023. Sf. Mc. Agata şi Teodula sunt pomenite astăzi de Biserica Ortodoxă. De asemenea, este începutul Triodului.
Sfânta Agata s-a născut în insula Sicilia, în secolul al III-lea, într-o familie bogată şi nobilă. Ea era creştină şi dorea să-şi închine viaţa lui Hristos. Este cinstită de Biserica Ortodoxă în fiecare an, la data de 5 februarie.
Agata a fost omorâtă în chinuri, din ordinul guvernatorului Quintian, în cetatea Catania, după ce a refuzat să păcătuiască în casa unei femei bogate, Afrodisia.
Aceasta avea cinci fete care trăiau în lux, petreceri şi desfrâu. Guvernatorul credea că o vor obişnui şi pe Agata cu o astfel de viaţă.
Agata dorea însă mai degrabă să moară decât să se lepede de Hristos. De aceea, încercările Afrodisiei au fost zadarnice.
Sfânta Agata a decedat în temniţă, după multele chinuri la care a fost supusă.
Sfânta Teodula a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305) şi a căzut victimă persecuţiilor ordonate de acesta împotriva creştinilor.
A primit moarte martirică într-o cetate din Asia Mică.
Tradiţia spune că în timp ce era torturată pentru a renunța la creștinism, Sfânta Teodula a convins mulţi oameni să se închine lui Hristos.
Rugăciune 5 februarie. Rugăciunea la Sfânta Muceniță Agata vindecă bolile nemiloase ale femeilor
Rugăciune 5 februarie – În această zi sfântă, Biserica Ortodoxă o cinstește pe Sfânta Muceniță Agata, protectoarea femeilor aflate în dificultate. Este ziua în care toate femeile credincioase trebuie să citească o rugăciune specială care le va aduce sănătate fiind de mare ajutor în tămăduirea bolilor nemiloase la femei.
Rugăciune 5 februarie – Iată mai jos și textul rugăciunii:
”Mieluşeaua Ta, Iisuse, Agata, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine.
Și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.
Sfânta Muceniţă Agata, floarea şi lauda luminată şi înveselitoare a Dumnezeieştilor mucenici, răutatea sufletului meu tămăduind, împodobeşte-l, muceniţă.
Cu bunătăţi pline de roadă te-ai luminat pe tine, Sfântă Agata şi muceniţă te-ai numit, neţinând seamă de cele vremelnice şi iubind Împărăţia lui Dumnezeu.
Mireasă a lui Dumnezeu, Preacurată, roagă pe Dumnezeu pe Care L-ai născut să fie mântuiţi cei ce te laudă pe tine de supărări şi de primejdii, de patimi şi de nevoi, Preafericită.
Așa să ne ajute Dumnezeu,
Amin!”
Postul Paștelui va începe luni, 27 februarie 2023, și are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului, care va avea loc pe 16 aprilie 2022.
Postul Paștelui este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu de ținut, dat fiind că sunt cele mai puține dezlegări la pește.
Lăsatul secului de carne pentru Postul Mare al Paștelui din 2023 va avea loc duminică, 26 februarie. Cu o săptămână înainte de începerea Postului Paștelui, credincioșii au voie să consume brânză, ouă și lapte. Aceasta se mai numește și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă.