România trebuie să „bată fierul cât e cald” și să continue să facă lobby constant pentru aderarea la Schengen, deoarece, cred specialiștii, avem un capital de simpatie și de imagine în statele occidentale, din cauza nedreptății făcute la sfârșitul anului trecut.
La 8 decembrie 2022, Austria și Olanda au votat împotriva acceptării României în spațiul Schengen, iar de aici a izbucnit un adevărat conflict, firmele austriece din țară fiind boicotate de românii furioși.
Bruxelles-ul reia monitorizarea în Bulgaria
Austria a respins aderarea României la Spațiul Schengen evocând probleme cu migrația ilegală. Și Olanda a votat împotriva țării noastre, dar a precizat că s-a opus, de fapt, Bulgariei, candidatura celor două țări fiind analizată la pachet. Acum, presa de la Sofia scrie că țara noastră se îndreaptă spre spațiul de liberă circulație.
Bulgaria și-ar fi făcut strategie specială pentru aderarea la Schengen. Țara vecină va face obiectul unui nou raport de evaluare, care va rezuma realizările ţării în materie de stat de drept din 2019, când a fost încheiat Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru Bulgaria, şi până în prezent, iar acest nou raport ar trebui să arate progrese în ceea ce priveşte statul de drept, dând şanse Sofiei să convingă Olanda că poate adera la Schengen, scrie presa bulgară.
România a scăpat de MCV și se îndreaptă spre Schengen
Bulgaria intră din nou sub monitorizarea Comisiei Europene cu privire la statul de drept, după ce, în 2019, Bruxelles-ul a încetat să o monitorizeze prin rapoarte anuale.
După ce a luat o pauză cu privire la Bulgaria, Comisia Europeană a continuat să scrie rapoarte despre România. Ultimul raport a fost din 22 noiembrie 2022. Atunci, Bruxelles-ul a constatat că „progresul realizat de România în ceea ce privește MCV-ul este suficient pentru a-și îndeplini angajamentele asumate în perioada aderării la UE”.
Reluarea monitorizării s-a făcut în liniște, cu acordul Bulgariei, ca o condiție pentru ca și candidatura sa pentru spațiul Schengen să fie dezbătută din nou.
La sfârşitul săptămânii trecute, când a prezentat raportul asupra mandatului său, ministrul interimar de externe, Nikolai Milkov, a declarat că Bulgaria şi România sunt ostatice ale proceselor care au loc în Schengen.