Cutremurul din Turcia a pus pe jar toată lumea, după ce a provocat pagube semnificative și a omorât deja mii de oameni. Mulți se întreabă cum ar arăta un cutremur de magnitudine mare în România și mai ales care sunt zonele cele mai periculoase în cazul unui astfel de eveniment. Există câteva orașe în care nu ești deloc în siguranță în cazul unui seism și pe care ar trebui să le evităm, dacă este posibil.
Zonele nesigure din România în caz de cutremur
La scurt timp după cutremurele devastatoare din Turcia, România a fost lovită de cinci seisme. Potrivit datelor revizuite de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), primul cutremur, care a fost şi cel mai puternic, a avut o magnitudine de 4,5, urmat apoi de unele de 2,6, 2,9, 2,7 şi respectiv 2 grade pe scara Richter. Românii se tem deja că țara noastră ar putea fi victima unui eveniment similar celui din ’77 și, în acest context, este important să știe la ce se așteaptă.
Seismologii au realizat o hartă cu orașele din România, unde cele mai periculoase în caz de cutremur au fost marcate cu roșu. Conform specialiștilor, de evitat pe cât posibil sunt orașele Bucureşti, Ploieşti, Buzău, Focşani sau Iaşi, precum și toate zonele cuprinse între ele, unde se află unele dintre cele mai vechi și vulnerabile clădiri.
În acest top intră și orașele Roman, Bacău, Piteşti, Giurgiu, unde riscul ca multe clădiri să fie dărâmate este foarte mare. Marcate cu roșu pe harta seismică mai sunt și Cernavodă sau Tulcea.
„Cele mai periculoase zone pentru locuitori, în caz de cutremur, sunt Bucureşti, Ploieşti, Buzău, Focşani sau Iaşi şi toate zonele cuprinse între ele, urmate în topul intensităţii de Roman, Bacău, Piteşti, Giurgiu şi toate zonele din acest perimetru. În zonele cu risc intermediar se mai află şi Cernavodă, Tulcea”, se arată în statistica întocmită de INFP.
Putem prezice un cutremur?
Cu toții ne-am dori să știm când va avea loc, exact, un cutremur. Astfel, am putea să luăm măsurile preventive în timp util și să fim mai puțin expuși pericolului. Se pare, însă, că seismele se produc la o adâncime mare, iar specialiștii nu pot prezice cu exactitate când va avea loc următoarea activitate seismică. Se fac zilnic analize dar care, momentan, nu au dus la un rezultat sigur.
„Se fac analize statistice, dar care nu au dus la nimic bun. Estimările nu au prezis exact perioada când s-a spus că va fi cutremurul. Practic, nu se poate face nicăieri o estimare despre cutremurele adânci”, a explicat, în urmă cu mai multă vreme, directorul INFP, Constantin Ionescu.
Cât despre legătura dintre cutremurele din Turcia și o eventuală tragedie în România, specialiștii spun că nu se poate vorbi despre așa ceva. Astfel, românii nu trebuie să își facă griji în contextul tragediilor care au avut loc în regiunea turcă.