Pățania unui român din Anglia a devenit virală. A trăit un moment extrem de emoționant chiar în prima zi în care își ducea fetița în prima zi de școală în Anglia.
Bărbatul își ducea fetița în prima zi de școală în Anglia și nici nu se gândea la ce putea să urmeze. Momentul l-a împărtășit cu prietenii virtuali, iar acest fapt a făcut ca întâmplarea să devină virală.
Prima zi de școală în Anglia pentru fetița unui român
Ionuț Neacșu este român, dar lucrează în Anglia, unde l-a urmat și familia lui. Bărbatul are o fetiță care abia începea clasa zero, chiar în Regatul Unit. A fost impresionat de primirea de care a avut parte la școală în această zi special. Cu această ocazie, părinții au primit un cadou constând într-un bilețel, un șervețel și un plic de ceai.
Ionuț a transcris pe pagina lui de Facebook conținutul biletului care l-a emoționat. Iată mesajul transmis de cei care urmau să se ocupe de educația fetiței lui.
„Draga parinte, Iata un mic ”cadou” pentru tine intrucat iti lasi copilasul cel drag astazi, pe mana noastra, in prima lui zi de scoala.
Dupa ce vei ajunge acasa si-ti vei sterge lacrimile cu acest servetel, te rugam sa-ti faci un ceai cald si sa te relaxezi. Aminteste-ti ca vom lucra impreuna si vom da tot ce e mai bun pentru binele copilului tau.
Multumim pentru ca ti-ai insotit copilul, la inceputul acestui an atat de important pentru el. Vom face tot ce ne sta in putere, zi de zi, pentru a fi un bun ghid copilului tau in explorarea acestei lumi frumoase, ce abia incepe pentru el. Ne vedem dupa-amiaza. Cu dragoste, din partea dnei X si a dnei Y”, au scris noii profesori ai micuței românce.
Tânărul părinte a mai adăugat: ”Un inceput de zi noroasa, si cateva cuvinte ce fac sa risipeasca norii aducerii aminte ca intrarea in „viata”, se face cu prima zi de scoala. Copilaria n-a plecat nicaieri… Nu inca.”
Prima zi de școală în Germania, povestită de o româncă
Printr-o întâmplare emoționantă avea să treacă și româncă din Germania. Și povestea ei a devenit virală.
Prima zi de școală în Germania povestită de o mamă moldoveancă: „Din 100 de copii și părinți, doar noi și o fetiță din România am venit cu flori și fructe”
Pentru acest eveniment (n.r. prima zi de școală) nemții se pregătesc din timp. Prin noiembrie 2017 am fost și am trecut un test la o instituție abilitată pe lângă Ministerul Sănătății, așa cred eu (Gesuntamt ar fi în germană).
În cadrul testării au fost verificate vederea, auzul, funcțiile motorii, gândirea, reacția, logica, intuiesc eu că și nivelul de limbă germană. După această examinare am primit un act care urma a fi prezentat la școală.
Pe la începutul anului părinții potențialilor elevi au fost invitați la „Seara părinților” (Elterabent), atunci ni s-a explicat cum funcționează școala, ce oportunități sunt și cum ne pregătim de testul pe care urma să îl trecem mai târziu.
În aprilie 2018 am avut de trecut o altă provocare, un examen de data aceasta organizat de instituția unde va fi școlarizat copilul. Atunci a trebuit să venim cu copilul la școală și să îl lăsăm timp de jumătate de oră într-o clasă cu viitorii colegi și 2 învățători care i-au pus pe copii să se prezinte, să își scrie numele, să coloreze și ceva teste de logică. La finalul testării am primit verdictul că copilul e apt de a merge la școală în clasă absolut normală. Aici sunt clase care se formează cu copii emigranților, unde se pune accent pe învățarea limbii germane. Deci, noi nu vom merge în clasa pregătitoare, ci mergem în clasa 1 normală.
În luna august curent am primit lista cu rechizitele pe care urma să le cumpărăm, de la pix până la mapa unde se vor pune lucrările copilului în clasă. Aceasta nu conținea nume de firme de unde urma să achiziționăm materialele, ci doar culorile caietelor și mapelor, pentru a nu se face discriminare intuiesc eu, dar și pentru a fi ordonați. Aici, la germani, fără a fi ordonat nu reușești mare lucru, așa că ei de mici pun accent pe punctualitate, responsabilitate și ordine.
Am ajuns la mult așteptata zi de 11 septembrie 2018, ziua în care, fetița mea mai mare, Marinela, a pășit pentru prima zi pragul școlii.
Abia venită de la muncă, deoarece muncesc de la 5.00 la 7.00 dimineața, am trezit copiii și i-am pus să facă toaleta de dimineață și să se îmbrace, între timp, pe lângă mâncarea la pachet, am pregătit și un buchet din fructe pentru școlărița mea. A fost o inițiativă proprie, mai târziu m-am simțit un pic ciudat că doar noi aveam ceva pentru a dărui primei învățătoare. Înarmate cu buchetul și conul pentru școală (Schultute, e un con pregătit manual sau cumpărat care se umple cu daruri pentru copilul care merge în clasa 1, cadourile le pregătesc părinții în mare secret pentru copii) am pornit la drum.
La ora 8.30 urma să fim în incinta unei Biserici Catolice unde cu un cuvânt de salut ne aștepta directorul școlii și doi preoți, o femeie și un bărbat, foarte straniu mi s-a părut, femeie preot. Ambii le-au urat un an frumos școlarilor din clasa 1. Cuvântul de salut a durat de la 10 la 15 minute, apoi cu toții am cântat un cântec. Copiii îl știau de la grădiniță, iar părinții probabil de pe vremea când erau elevi. La final am mers organizat la școală.
În sala festivă ne aștepta cafea, ceai și prăjituri pe care urma să le cumpărăm și să le savurăm cât copiii făceau cunoștință cu prima învățătoare și colegii lor.