Marcel Ciolacu comunicase în ianuarie scenariul unirii României cu Republica Moldova și o posibilă candidatură a Maiei Sandu la funcția de președinte al țării noastre. Surprinzător, Ciolacu nu s-a opus acestui scenariu, însă a lăsat multe semne de întrebare.
Maia Sandu nu va candida la funcția de președinte al României
”Întotdeauna duceţi discuţia către anumite persoane. Vreau să vă reamintesc că şi în 2024 sunt alegeri şi pentru funcţia de preşedinte în Republica Moldova, şi mai devreme decât în România. Sunt unul dintre susţinătorii Maiei Sandu şi ai unificării României Mari. Trebuie să ai dublă cetăţenie. Există şi candidaţi în România care au dublă cetăţenie sau pot avea dublă cetăţenie.
Avem o criză de securitate în zonă şi trebuie să fim foarte atenţi la un întreg context. Una e ceea ce ne dorim sau considerăm că e corect şi alta este realitatea. Este un scenariu de lucru. Nimeni nu o poate împiedica pe doamna Maia Sandu. Eu o susţin cât pot de mult pe doamna Maia Sandu prin perioada şi mai dificilă prin care trece Republica Moldova, dar, de asemenea, facem parte din familii politice diferite”, a transmis Ciolacu.
În replică, Maia Sandu a negat cu vehemență acest scenariu, deși a recunoscut că scenariul unirii României cu Republica Moldova e pură utopie în acest moment. ”Vreau să fie foarte clar: nu candidez la nicio funcție în România.
Știu că sunt de cealaltă parte a Prutului români care urmăresc ce facem noi la Chișinău și unii dintre ei apreciază ce facem noi la Chișinău. Suntem tare recunoscători. Noi avem niște sarcini importante aici”, a declarat Maia Sandu la TVR.
În schimb, Maia Sandu a cerut public ajutorul partidelor politice din România, pentru ca Republica Moldova să ”reușească” în planurile pe care și le-a propus. Cel mai probabil Maia Sandu s-a referit la posibilele intervenții obscure ale Rusiei.
”Vreau să repet: nu candidez la nicio funcție în România. Dar avem nevoie de sprijinul tuturor partidelor politice din România ca să reușim aici, în Republica Moldova”, a completat Sandu. Cât despre unirea României cu Republica Moldova, sondajele din ultimii ani arată că cetățenii de peste Prut nu ar îmbrățișa acest scenariu.
Concret, un sondaj recent efectuat în 2022 arată că 47.4% dintre moldoveni s-ar opune unirii cu românia, în timp ce doar 35% ar oferi un vot favorabil acestui scenariu. Cu toate acestea 11.9% au declarat că nu sunt deciși, în timp ce 4.3% nu ar participa și 1.4% au refuzat să ofere un răspuns clar.
Maia Sandu comenta aceste sondaje și sublinia că o unire a Republicii Moldova cu România nu poate avea loc decât atunci când cetățenii vor dori acest lucru. ”Aceste întrebări ar trebui adresate cetăţenilor. Aceasta (unirea cu România – n.r.) nu se poate întâmpla decât cu sprijinul poporului. Când poporul va spune că vrea, se va întâmpla. Atâta timp cât oamenii nu vor acest lucru sau nu există o masă critică de oameni care să susţină acest obiectiv, atunci…”,transmitea Maia Sandu.