Obligeana, cunoscută și sub numele de „Trestia mirositoare”, este o plantă acvatică și se regăsește cel mai des în apropierea bălților, pe maluri. Cele mai mari beneficii ale acestei plante aromatice și miraculoase sunt legate de lupta contra afecțiunilor stomacale precum gastrita, ulcerul, colonul, cancer la colon și stomac, infecțiile intestinale.
Tratamentul naturist miraculos provine din rădăcina plantei obligeana. Pe lângă lupta contra afecțiunilor stomacale, această plantă medicament are beneficii și pentru sistemul nervos și cardiovascular.
Cele mai des întâlnite afecțiuni tratate cu obligeana sunt: metabolism scăzut, lenevie intestinală, hidropizie, balonări stomacale și intestinale, colici, dereglări articulare și artrită, diaree, ulcer stomacal, hiperaciditate gastrică, anemie, stări de greață și de vomă, cazuri de tulburări cronice de digestie, curățând intestinul de mucozități și stomacul cu secreții abundente.
După recoltare, obligeana se spală foarte bine cu apă rece și se decojește. Rădăcina se taie în bucăți de circa opt centimetri, urmând să fie lăsată la uscat, într-o cameră călduroasă. Rizomii uscați se depozitează în saci de pânză.
Tratamentul naturist cu ceai de obligeană
Pentru ceaiul de obligeană se folosesc, de fapt, rădăcinile acestei plante, iar infuzia se prepară doar la rece. Cantitățile sunt următoarele: o lingură de rădăcină de obligeană tocată pentru 200ml de apă rece. Aceste două ingredinte se lasă la macerat de seara până dimineața. A doua zi, soluția se strecoară și se încălzește puțin.
Din ceai se bea întreaga zi, o înghițitură la trei ore. În total trebuie să fie șase înghițituri, împărțite de-a lungul întregii zile. Ceaiul nu se consumă în întregime deodată și nici nu se recomandă depășirea cantității menționate. Cu ajutorul acestui tratament naturist se combat rapid durerile de stomac, iar cura cu ceaiul de obligeană poate ajuta la vindecarea colonului după 4-8 săptămâni de utilizare.
Lupta împotriva cancerului
Planta miraculoasă este cel mai des folosită după extirparea tumorilor maligne, fiind benefică îndeosebi împotriva cancerul la colon, cel cu extindere spre ficat, pancreas, splină, uter, plămâni şi sân. Se consumă ceaiul dimineața și seara, înainte de masă, timp de trei luni. După o lună de pauză, se reia tratamentul. În cazul cancerului la stomac, tratamentul este mai puternic atunci când în ceai se adaugă și coada şoricelului şi urzică vie.
Fiind extrem de benefică în cazul afecțiunilor stomacale, asemenea gastritei, ulcerelor, pancreatitei și constipațiilor, având acţiune depurativă şi antitoxică, obligeana se consumă atât sub formă de tinctură, cât și ceai. Tratamentul cu tinctură constă în 30 de picături, de trei ori pe zi, timp de trei săptămâni.
Obligeana – tratament naturist încă din Antichitate
„Trestia mirositoare” a fost folosită cu succes încă din vremea Antichității, nu doar pentru afecțiunile stomacale, ci și pentru afecțiunile sistemului nervos. Astfel, obligeana este utilizată în cazul depresiilor, tulburărilor psihice, psihozelor şi insomniilor.
De asemenea, planta se mai folosește și în cazul epilepsiei, șocurilor emoționale, coșmarurilor, insomniilor, anxietăților și ale altor tulburări psihice. Modul de întrebuințare poate fi sub formă de infuzii, pulbere uscată, tincturi, iar, în cazul durerilor de cap, sub formă de cataplasme.
Se recomandă solicitarea părerii unui specialist înainte de utilizare.