Îți amintești celebra bancnotă de 100 de lei, de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu? Suma cu care se vinde acum, în 2023, este uriașă.
Înainte de 1989, bancnotele erau din hârtie, iar calitatea acesteia îi făcea să pară uzați. Cea mai mică valoare avea 10 lei, iar cea mai mare, 100 de lei.
Monedele erau din metal, fier şi aluminiu, iar cele mai folosite erau cele de 25 de bani, 1 leu, 3 lei şi 5 lei
Leul comunist intră pe piață în 1947, după o denominare uriaşă: leul nou era echivalentul a 20.000 de lei vechi. Reevaluarea este realizată de regimul comunist fără vreo avertizare prealabilă și fără posibilitatea de a schimba mai mult decât o sumă fixă din moneda veche. Scopul era clar: sărăcirea păturii de mijloc și a celei bogate din anii respectivi.
În 1952 se emit noi bancnote odată cu reforma monetară, de unu, trei, cinci, zece, douăzeci şi cinci şi o sută de lei. În locul figurilor patriarhale de ţărani din perioada interbelică, au apărut personaje caracteristice proletcultismului: prototipuri ale clasei muncitoare reflectând psihologia luptătoare a acesteia, determinarea și curajul care o caracterizau în „lupta de construire a socialismului“, scrie Antena 3.
Singurele referiri la istoria naţională erau acum portretele lui Tudor Vladimirescu și Nicolae Bălcescu, personaje a căror activitate revoluţionară a fost confiscată de ideologia comunistă oficială și transformată în „preistorie” a mișcării muncitorești din România.
Cu cât se vinde, în 2023, celebra bancnotă de 100 de lei de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu
Cei nostalgici după perioada comunistă sau pur și simplu colecționarii de monede și bancnote trebuie să plătească 1.000 de lei pentru celebra sută de pe vremea lui Nea Nicu.
Conform unui anunț publicat pe OLX, bancnota e „în stare bună”, iar pentru a intra în posesia ei trebuie să plătiți un pic mai puțin decât salariul minim pe economie din România.