În România continuă să aibă loc zilnic seisme cu o magnitudine mai mică sau mai mare. De această dată, luni, pe 20 februarie, un cutremur a avut loc în Oltenia. Ce magnitudine a avut și în ce zone a fost resimțit puteți afla în rândurile de mai jos.
Un nou cutremur în Gorj! Ce magnitudine a avut
Un nou cutremur a avut loc în Oltenia, Gorj. El s-a produs la ora 13:23:55 (ora locală a României) și a fost încadrat în categoria seismelor cu o magnitudine mic, având trei grade pe scara Richter și producându-se la o adâncime de șapte kilometri.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 108km NV de Craiova, 110km SV de Sibiu, 144km V de Pitesti, 160km SE de Timisoara, 179km SE de Arad, 183km S de Cluj-Napoca, 204km V de Brasov, 210km E de Belgrade, 214km E de Zemun, 224km NE de Nis.
Sute de clădiri din București s-ar prăbuși în cazul producerii unui cutremur
Situația nu este deloc roz în țara noastră. În cazul producerii unui cutremur cu o magnitudine mare mii de clădiri s-ar prăbuși! În București situația este cu atât mai dramatică. Peste 360 de clădiri riscă să cadă la producerea unui seism puternic. Cu toate acestea, doar 35 de clădiri au fost expertizate pentru risc seismic în ultimii ani! De altfel, previziunile specialiștilor nu sunt deloc optimiste.
Unii dintre ei sunt de părere că un cutremur puterenic ar putea atrage după sine prăbușirea barajului de la Lacul Morii și inundarea unei părți din Capitală. Reprezentanții de la Apele Române invalidează acest scenariu, cu iz apocaliptic, și subliniază că situația este sub control.
Conform experților există mai multe semne care prevestesc un cutremur cu o magitudine însemnată. Schimbarea comportamentului animalelor de companie este unul dintre ele.
Ce trebuie să facem în cazul producerii unui cutremur
Raed Arafat, șeful DSU, a menționat care sunt principalele lucruri de care trebuie să ținem cont în timpul cutremurului și după cutremur. În timpul seismului este cel mai important să nu intrați în panică, să nu folosiți casa scărilor și nici liftul.
Tocul ușii nu este în toate cazurile cel mai bun loc pentru adăpost pentru că nu mereu corespunde cu grinda de rezistență. După cutremur este necesar să vă asigurați gazele sunt închise. Dacă doriți să ieșiti din casă trebuie să vă asigurați că structura pe caree doriți să o folosiți nu a suferit avarii grave.