În dimineața de 22 februarie 2023, la ora 08:25 s-a produs un cutremur de 4.1 grade pe scara Richter în Oltenia. Conform DIGI24 oamenii din Gorj s-au speriat de mișcarea seismică de astăzi și au ieșit în fața clădirilor, speriat de cutremurele din ultima perioadă.
Mesajul INFP
În ziua de 22.02.2023, 08:25:59 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.1, la adâncimea de 15 km.
Cutremurul s-a produs la 104km SV de Sibiu, 108km NV de Craiova, 140km V de Pitesti, 163km SE de Timisoara, 180km S de Cluj-Napoca, 181km SE de Arad, 199km V de Brasov, 215km E de Belgrade, 219km E de Zemun, 227km V de Ploiesti.
Un cutremur mai slab a avut loc în această noapte în acceași zonă
Pe aplicatia Europeană de monitorizare a cutremurelor oamenii au reacționat la mișcarea seismică de astăzi.
Mesajul INFP
În ziua de 22.02.2023, 02:25:24 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ML 2.2, la adâncimea de 12.5 km.
Cutremurul s-a produs la 109km SV de Sibiu, 109km NV de Craiova, 145km V de Pitesti, 159km SE de Timisoara, 178km SE de Arad, 182km S de Cluj-Napoca, 204km V de Brasov, 210km E de Belgrade, 214km E de Zemun, 224km NE de Nis.
A aparut un nou tip de cutremur in Romania. Ce spune INFP
Un tip nou de cutremur in Romania. Asa a fost catalogat de specialisti seismul de 5,7 produs in Gorj.
Acesta nu a putut fi explicat cu datele pe care INFP le are in momentul de fata.
Ce decizii a luat Institutul National de Fizica a Pamantului.
Potrivit specialistilor cutremurul de 5,7 produs cu epicentrul in Oltenia, Gorj are atribuita o noua categorie de risc, mai ales ca nu exista suficiente date stiintifice, pentru ca zona nu a fost monitorizata seismologic, nepunand probleme pana acum.
Acum vor fi instalatii noi, senzori fata de cei existenti, mult mai sensibili, care vor aborda o imagine mai clara asupra miscarii faliilor.
Zona unde s-au produs cutremurele este monitorizata in prezent de 5 statii seismologice. Insa, in urma activitatii ridicate din ultimele zile Institutul National de Fizica a Pamantului a anuntat montarea altor 3 statii.
„Vom instala statii in zona epicentrala, in partea de nord si de sud, statii seismice pentru a incerca sa identificam fenomenul din zona respectiva.
Avem o echipa de colegi care au plecat in zona unde s-au produs cutremurele pentru a indesi reteaua de statii seismice pe care le avem in zona”, a spus Constantin Ionescu, INFP.
Acestea vor fi dotate cu 2 tipuri de senzori care vor ajuta cercetatorii sa adune cat mai multe date despre viitoarele cutremure.
„Avem si un senzor care pe baza masuratorilor estimam pagubele in zona respectiva. Se numeste accelerometru.
De asemenea se vor instala si 5 statii de GPS cu care vom masura deplasarile faliilor din zona sau micro faliilor, segmentelor de falie care sunt in zona respectiva”, a mai spus Constantin Ionescu, INFP.
A aparut un nou tip de cutremur in Romania
Cutremurele sunt catalogate ca fiind noi de catre seismologi, ele neputand fi explicate cu datele pe care institutul le are in prezent.
Pe modelul actual de falii care le avem in zona aceste cutremure nu exista, dar ele existand inseamna ca modelul de falii trebuie updatat. In momentul in care se va incheia secventa vom putea sa trasam si falia pe baza replicilor.
Cauza este comuna. Modul de producere al cutremurelor este cam acelasi. Urmeaza sa vedem si procesul e in desfasurare pe masura ce apar noi replici.
Care este falia care vrea sa guverneze. Deci trebuie sa fie o falie orientata cam asa in nord, de sud-vest. Cand am spus ca, cutremurele sunt rude apropiate, frati aproape siamezi.
Uitati cum arata solutiile de plan de falie la cutremurul de luni si asta de ieri de 5.7 si asta este o replica”, a spus Mihai Diaconescu, INFP, potrivit Antena 3.