Milioanele de români care beneficiază de cardurile de energie își pot folosi cei 700 de lei primiți din partea Guvernului pentru a-și acoperi facturile la energie încă de luni, 20 februarie.
Cum se poate plăti online factura cu cardul de energie. Care sunt pașii de urmat
Într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene este precizat faptul că plățile facturilor la mai multe utilități pot fi făcute în mai multe moduri: la oficiul poștal, la domiciliu, prin intermediul poștașului sau online.
În ceea ce privește modalitatea online, trebuie avut în vedere faptul că facturile emise de furnizorii de gaze sau energie nu se pot plăti cu cardul de energie în aplicațiile web ale furnizorilor sau în cele de online banking. Întregul proces se face doar în aplicația Poștei Române.
Autoritățile au explicat care sunt etapele de urmat în plata online a facturilor cu aceste vouchere de energie. Astfel, pentru a face plățile online, cetățenii care au primit tichete trebuie să acceseze site-ul web al Poştei Române şi să acceseze aplicaţia de acolo.
Imediat, românilor înregistrați pe site li se va prezenta pas cu pas cum să plătească factura online cu voucherul de energie. Astfel, beneficiarii trebuie să urmeze următoarele etape:
- Intraţi pe site-ul posta-romana.ro şi accesaţi secţiunea ”Compensare energie” (stânga sus).
- Completaţi, în formularul apărut, furnizorul de energie pentru care faceţi plata sau asociația de proprietari/locatari şi codul de identificare fiscală (CIF) al acestuia.
- Scrieţi apoi codul cardului de energie și, ulterior, codul numeric personal (CNP) al unuia dintre beneficiarii cardului de energie.
- Codul cardului de energie se află în spațiul destinat informațiilor personale (nume, adresă etc.), ca în exemplul de mai jos: cel din cadranul roşu.
- După ce aţi completat toate câmpurile necesare, apăsaţi pe butonul Trimite.
- Veţi primi pe e-mail confirmare că solicitarea de plată a fost înregistrată.
În cel mult 5 zile de la acest proces, cetățeanul mai primește, tot pe e-mail, o altă confirmare că cererea sa a fost soluționată. În situația în care vreunul dintre documentele încărcate se dovedește a fi necorespunzător, beneficiarul este notificat în acest sens, explică Poșta Română.
E important de precizat că și asociațiile de proprietari sau locatari pot folosi aplicația Poștei Române. Diferența este că, loc de CNP, vor introduce codul de identificare fiscală (CIF).
Ce utilități pot fi plătite cu aceste carduri de energie
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) anunță că românii pot achita cu voucherele de energie cheltuielile la facturile de: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. În plus, cetățenii își pot plăti facturi curente sau restante.
Numai în prima zi în care s-au putut efectua plăți, peste 46.000 de români și-au achitat facturile la utilități cu ajutorul voucherelor pentru energie. La nivel național sunt aproximativ 2,8 milioane de puncte de consum, la care locuiesc peste 4 milioane de beneficiari, mai informează MIPE.