Românii care fac parte din categoriile vulnerabile vor primi, și în anul 2023, pachete cu alimente din partea Uniunii Europene. Acestea au fost acordate și în anul 2022, iar oferirea lor va continua și în anul curent.
Guvernul României, cu ajutorul Uniunii Europene, continuă să ofere românilor care fac parte din categoriile vulnerabile pachete cu alimente.
Bugetul total al proiectului este de 235 de milioane de euro.
Când vor primi românii noile pachete cu alimente
Proiectul este finanțat de Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, care presupune acordarea a 7.133.112 pachete, în șase tranșe. Distribuirea pachetelor va începe în curând, pentru ca acestea să ajungă la beneficiari înainte de Paște.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene oferă pachetele din fonduri europene, numărul beneficiarilor fiind de aproximativ 1,18 milioane. Pachetele sunt ambalate în depozitul Oltina, județul Prahova, astăzi, 23 martie.
Categoriile de persoane care vor primi pachetele cu alimente sunt următoarele:
1. Familiile și persoanele care locuiesc singure și cărora, prin dispoziție scrisă din partea primarului, le este stabilit dreptul la un venit minim garantat.
2.Familiile care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei.
3.Persoanele sau familiile care se află, temporar, în situații de viață critice (victime ale diferitelor calamități, persoane aflate în situații extrem de vulnerabile, persoane care locuiesc în așezări informale).
Marcel Boloș a precizat, de asemenea, că, tot până de Paște, beneficiarii vor primi încă o tranșă de 250 de lei pa cardurile sociale.
„O altă veste bună este că vorbim despre un efect multiplicator, pentru că, prin măsurile guvernamentale pe care le implementăm punem în valoare potențialul agroalimentar pe care îl avem și susținem capacitatea de producție, care este o resursă pentru dezvoltare economică durabilă”, a mai precizat acesta.
Ce conțin pachetele cu alimente
Pachetul conține 12 alimente de bază, reprezentând, în total, 38 de unități, și provin de la producătorii din România. Acestea sunt:
*Gem de fructe dietetic,
*Gem de fructe,
*Borcan de compot de fructe,
*Conserve cu pate de ficat de porc,
*Conserve cu carne de porc,
*Conserve cu carne de vită,
*Orez,
*Zahăr,
*Ulei,
*Paste făinoase,
*Mălai,
*Făină albă de grâu.
În total, sunt distribuite 170.000 de tone de alimente. Prima tranșă a fost distribuită în perioada iunie-august 2020, a doua a fost distribuită în perioada februarie martie 2021, a treia în perioada august 2021-ianuarie 2022, iar cea de-a patra va fi distribuită în perioada martie-septembrie 2022.
Cele șanse tranșe cuprind:
*35.000 de tone de făină,
*28.000 de tone de mălai,
*14.000 de tone de zahăr,
*28.000 de tone de orez,
*28.000.000 de litri de ulei,
*28.500.000 de borcane de compot și de gem.