Mâna Maicii Domnului. Cunoscută sub numele Caprifoi, despre această plantă se spune că atrage bunăstarea și oferă protecție casei. Odată cu sfârșitul primăverii, parfumul minunat al florilor de Caprifoi plutește în aer. De-a lungul timpului, despre această plantă au circulat multe legende.
Astfel, în tradiția populară se crede că acest arbust este binecuvântat cu puteri tămăduitoare.
An de an, la sfârșitul primăverii ne împresoară minunatele miresme de Caprifoi. Probabil vă mai aduceți aminte de nectarul aromat cu care ne răsfățam, când eram copii, direct din flori. Acest arbust parfumat n-ar trebui să lipsească din nicio grădină, având și numeroase proprietăți terapeutice.
Mâna Maicii Domnului este o plantă căţărătoare cu un parfum îmbătător ce ne creează o stare de bine.
La început, florile ei sunt albe , iar după câteva zile capătă o culoare galben-roşcat.
Legenda plantei care poartă numele Maicii Domnului
Tradiţia populară consemnează mai multe legende despre această plantă binefăcătoare atât pentru trup, cât și pentru suflet. Cea mai cunoscută legendă ne spune că Maica Domnului cu pruncul Iisus în braţe era urmărită de soldații lui Irod. Atunci ea a căutat adăpost la mai multe plante ca să scape de aceștia.
Însă, singura plantă care a primit-o și i-a oferit adăpost a fost Caprifoiul. Când a fost în siguranță, Maica Domnului a binecuvântat această plantă. Astfel, ea i-a menit să aibă puteri tămăduitoare.
„De azi înainte şi până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-l salvezi de la moarte aşa cum ai făcut tu pentru mine.”
Mâna Maicii Domnului – proprietăți terapeutice
Planta este bogată în substanţe active, în principal glicozide, care îi conferă următoarele calităţi terapeutice:
– antimicrobiană,
– emolientă,
-antiinflamatoare,
– expectorantă,
– calmantă,
– antispasmodică,
– diuretică,
– laxativă.
Datorită acestora, Caprifoiul este o plantă foarte utilă. Preparatele pe bazoă de Mâna Maicii Domnului au efecte de reglare a tensiunii arteriale. Mai mult, ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge, fiind nemaipomenită în tratamentul diabetului. În cosmetică este folosită pentru cicatrizarea rănilor.
Mai ajută și la curăţarea sângelui, dar te poate feri și de unele simptome neplăcute ale răcelilor. În acest caz este recomandat ceaiul de caprifoi, care se obţine dintr-o ceaşcă cu flori la 1 litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi.
Este leac pentru dureri, dar ţine la distanţă și bolile de inimă. Totodată, calmează crampele şi durerile articulare la persoanele care suferă de artrită sau reumatism. În scopuri medicinale se utilizează atât florile, frunzele şi seminţele din care se prepară:
– pulbere,
– tinctură,
– oţet,
– ulei volatil,
– infuzie,
– vin.
Cum se plantează și se îngrijește
Plantarea Caprifoiului este recomandată să se facă primăvara devreme sau toamna, într-un spaţiu însorit.
Pentru aceasta trebuie să tăiem câteva ramuri lemnoase de 15-20 cm, pe care le curăţăm de frunze până spre vârf. Acestea trebuie puse într-o groapă suficient de adâncă, încât să cuprindă ramura până la frunzele rămase. Pe fundul gropii se pune un amestec de rumeguş şi frunze uscate care au rol de protecţie şi de hrănire. Pentru început se aşază deasupra un bidon de plastic până la apariția primelor frunzuliţe noi.
Fiind o plantă iubitoare de apă, Mâna Maicii Domnului trebuie udată des în primul an de viaţă. Tăierile se fac ocazional în primul an, iar din al doilea se taie doar crengile uscate. Abia din al treilea an se pot face tăieri pentru a forma coroana sau a ajusta înălţimea.