Grevă generală în educație din 22 mai! Iată detaliile!
Grevă generală în educație din 22 mai
Grevă generală în educație din 22 mai, pe termen nelimitat, anunțată de reprezentanții celor trei mari sindicate din învățământ. Potrivit rezultatelor unui referendum printre profesori, peste 70% au votat în favoarea grevei generale. Sindicatele au recomandat ca elevii să stea acasă pe durata grevei, iar regulile generale au fost anunțate de reprezentanții profesorilor.
Într-o conferință de presă comună, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală (FNS) „Alma Mater” au anunțat că greva generală va începe pe 22 mai. Sindicatele au subliniat că este mai indicat ca elevii să rămână acasă în timpul grevei, având în vedere riscurile și necesitatea supravegherii acestora.
Înaintea grevei generale, pe 17 mai, profesorii vor organiza o grevă de avertisment timp de două ore. În această perioadă, elevii vor merge la școală, dar nu vor avea loc cursuri, conform explicațiilor liderului sindical Marius Nistor.
Potrivit Edupedu.ro, elevii care vor fi prezenți la școală în timpul grevei vor fi supravegheați de personalul care nu participă la grevă.
Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, a menționat că peste 70.000 de membri de sindicat au votat în favoarea grevei generale, reprezentând 73,23% din total. El a subliniat importanța susținerii profesorilor în această acțiune de protest și a adresat un mesaj părinților și elevilor, explicând motivațiile grevei și cerând înțelegere și sprijin.
„Participarea masivă a colegilor noștri la marșul de protest din data de 10 mai 2023 s-a constituit într-un mesaj extraordinar de puternic pentru Guvernul și Parlamentul României. Nu mai putem accepta tergiversarea adoptării unor decizii care să contribuie la rezolvarea problemelor și a nemulțumirilor colegilor noștri personal didactic de predare, didactic auxiliar și nedidactic”, a spus Marius Nistor.
Părinții sunt sfătuiți să nu trimită copiii la școală din 22 mai
Din 22 mai, când va fi grevă generală, părinții sunt sfătuiți să nu trimită copiii la școală:
„Fac un apel către părinți să înțeleagă – și recomandăm în același timp – să ținem copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari și este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală și să nu aibă cine să stea cu ei. Acolo unde sunt colegi care au spus ”nu”, nu au decât să se ocupe de ei, dar grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează. De aceea, trebuie să fie părinții alături de noi, să înțeleagă că, dacă ai lor copii vor să aibă un învățământ de calitate, nu se poate ca dascălii să fie în continuare umiliți, nu se poate ca în anul 2023 un profesor debutant să câștige 2.500 de lei (…)”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
„Conform legii, greva se face la locul de muncă. Dar e bine, recomandat, ca elevii să stea acasă, sunt mai mari riscurile dacă nu va avea cine să stea cu ei. Profesorii nu trebuie să supravegheze copiii, pot să stea și în cancelarie”, a spus Hăncescu.
Liderul Marius Nistor a transmis un mesaj elevilor și părinților prin care le cere susținerea profesorilor în acțiunea de protest:
„Dragi părinți, vă cerem să ne înțelegeți că am apelat la această formă extremă de protest ca ultimă soluție pentru a-i determina pe acești guvernanți să nu ne mai ignore, să nu mai fie indiferenți și să nu mai amâne luarea unor decizii vitale, nu doar pentru noi și pentru sistemul de învățământ, ci și pentru viitorul copiilor dumneavoastră. Dragi elevi, să nu vă speriați de declanșarea acestei forme de protest. Este o acțiune îndreptățită a noastră, o acțiune de protest care vizează până la urmă o finanțare corespunzătoare sistemul educațional și asigurarea unui viitor pentru voi aici în țară, poate pentru posibila reîntoarcere a celor care au plecat din această țară”, a spus Nistor.
“(…) Dacă sunteți nemulțumiți, dacă v-ați săturat să fiți umiliți, protestați, alegeți să vă exprimați clar punctul de vedere. Fiți adevăratele modele pentru copiii noștri, pentru elevii dvs. Să le arătăm că în viață trebuie să se bată pentru respectarea drepturilor lor”, a completat Nistor.
Liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, despre greva de avertisment
Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a explicat că există riscul ca examenele naționale să fie afectate de greva generală din învățământ. Sindicatele doresc să obțină o decizie politică clară în ceea ce privește legea salarizării, având în vedere dificultățile financiare cu care se confruntă cadrele didactice:
„Există riscul ca examenele naționale să fie date peste cap de greva generală din învățământ. Cererea noastră este să fim invitați să ni se spună clar ce se vrea de la această lege a salarizării. Am văzut dezastrul în urma legii 53 după ce s-a aplicat toată legea, profesorul debutant a ajuns să fie întreținut de familie. Nu ai cum să trăiești ca profesor tânăr dacă nu ai părinți sau bunici care să te susțină. Ești muritor de foame, ori, așa cum i-am cerut și premierul și președintelui PSD, a sosit momentul ca cineva să ia o decizie politică.
Copiii vor fi supravegheați, nu îi trimite nimeni acasă, să fim înțeleși. Este un anumit specific este o grevă doar de două ore și atunci în intervalul orar 11-13 îi vor supraveghea astfel încât să nu fie niciun fel de probleme. După acest interval orar 11-13 este posibil să mai aibă ore și mai departe nu pot să îi trimită acasă. E o misiune delicată, dar asta spune legea, dar în general, din datele pe care le avem, puține școli sunt (n. red. cu personal implicat în grevă) 100%, deci pot fi și cu 75%. Sunt oameni care pot fi implicați dacă nu o optează pentru grevă”, a spus Hăncescu.
Regulile pentru greva profesorilor
Iată regulile din perioada în care are loc greva generală!
„1. În unitatea de învăţământ trebuie să fie prezenţi pe durata grevei toţi membrii de sindicat participanti la aceasta; în condică se va scrie „GREVĂ”; reamintim că, potrivit art. 234 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările si completările ulterioare, „greva reprezintă încetarea voluntară şi colectivă a lucrului de către salariaţi”, iar conform art. 153 alin. (5) din Legea nr. 367/2022, greviştii sunt prezenți în incinta unitatii;
2. în situația în care, în perioada grevei, sunt prezenți în unitate copii/elevi, aceștia vor fi supravegheați de angajații care nu participă la grevă;
3. cadrele didactice care nu au ore (după ce greva a fost declanșată și care participă la grevă) sunt prezente în incinta unității, o parte dintre ele asigurând supravegherea patrimoniului, conform celor stabilite de către comitetul de grevă din unitate împreună cu angajatorul;
4. toate persoanele care intră în unitate vor fi legitimate pentru a nu pătrunde persoane străine, care ar putea deturna acţiunea;
5. personalul didactic auxiliar şi nedidactic participant la grevă va rămâne la locul de muncă, fără a-şi desfăşura activitatea, asigurând securitatea patrimoniului”, potrivit documentului consultat de Edupedu.ro.
Cerințele profesorilor
Revendicările sindicaliștilor din domeniul educației sunt îndreptate către creșterea salariilor personalului din învățământ, având în vedere importanța socială a muncii pe care o desfășoară. Ei susțin că salariul unui profesor debutant ar trebui să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea întregului personal didactic de predare ar trebui să fie realizată progresiv, ținând cont de funcție, studii, vechime și grad didactic, potrivit sursei citate.
Un alt punct important al revendicărilor sindicaliștilor este instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, pentru a ține pasul cu rata inflației. Aceștia solicită, de asemenea, acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă specifice din învățământ, precum și respectarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile. Printre aceste drepturi se numără decontarea cheltuielilor de transport, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar și compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat.
Sindicaliștii cer, de asemenea, o creștere anuală a investițiilor în sistemul de învățământ, în vederea îmbunătățirii bazei materiale și a infrastructurii școlare. Ei doresc ca guvernul să renunțe la aplicația EduSal și să o înlocuiască cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
Soluționarea problemelor cu care se confruntă sistemul de învățământ și profesorii este prioritar, deoarece învățământul reprezintă fundamentul dezvoltării societății, iar profesorii sunt actorii principali în procesul de educare și formare a viitoarelor generații.