Schimbări majore pentru beneficiarii programului cu alimente gratuite. Pachetele cu 24 de kilograme de alimente vor fi înlocuite
De asemenea, programul este în dezbatere acum cu Comisia Europeană. Schimbarea ar putea fi în locul pachetelor cu alimente de 24 de kg, românii vulnerabili să primească vouchere sau tichete valorice.
Din păcate, această modificare ar putea afecta piața, românii beneficiari, dar și producătorii români din industria agroalimentară și favorizând marile lanțuri de hipermarketuri.
Opt asociații patronale care reunesc cei mai mari producători români din industria agroalimentară atrag atenția că o serie de modificări în programul „Sprijin pentru persoanele defavorizate în vederea asigurării alimentelor de bază / mese calde” vor da naștere unor probleme serioase atât pentru beneficiarii programului, cât și pentru industria autohtonă.
Problema majoră în ceea ce-i privește pe români este că beneficiarii în vârstă nu s-ar putea deplasa în hipermarketuri, mai mult, ar putea fi și o reducere o ajutorului efectiv pe care-l primesc.
Practic, cei 1,2 milioane de beneficiari au primit, o dată la jumătate de an, câte un pachet cu produse alimentare de bază.
Ce conțin pachetele cu 24 de kilograme de alimente
– făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg);
– mălai (4 pungi de 1 kg);
– paste făinoase (2 pungi de 400 g)
– ulei (4 sticle de 1 l);
– zahăr (2 pungi de 1 kg);
– orez (4 pungi de 1 kg);
– conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g);
– conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g);
– conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g);
– borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml);
– gem de fructe (1 borcan de 360 g);
– gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g).
De asemenea, aceste pachete alimentare, românii nu le vor putea vinde, altfel vor risca să primească amenzi usturătoare.
„Dacă sunt astfel de situaţii (să vândă produsele/pachetele – n.r.) în care totuşi noi le dăm pentru a le asigura traiul zilnic şi totuşi aceste produse fac obiectul comercializării, trebuie sesizat de îndată fie MIPE sau structurile de poliţie locală pentru că ordonanţa prevede sancţiuni dure pentru astfel de situaţii, mergând chiar până la excluderea din categoria beneficiarilor. Scopul acestei forme de sprijin este să îi ajutăm să treacă cu bine de această perioadă de criză”, mai spunea Marcel Boloş.