În perioada verii, întreaga familie consumă pepene verde. Însă, de ce să îi aruncăm cojile, când putem să le valorificăm într-o dulceață extrem de gustoasă care poate fi folosită și ca ingredient pentru alte dulciuri?
Bucățile confiate din coaja de pepene pot da o adevărată savoare prăjiturilor, checurilor, înghețatelor și se pot folosi chiar și în cozonac.
Dulceață din coji de pepene roșu – Ingrediente
Pentru această rețetă, veți avea nevoie de:
- un kilogram de coji de pepene roșu
- 800 g de zahăr
- jumătate de lămâie
- jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu
- apă
În pregătire, trebuie să spălați foarte bine pepenele și să lăsați un strat subțire de pulpă roșie pe fiecare felie. Urmează curățarea cojii din exterior, adică partea verde a pepenului care nu e comestibilă.
De asemenea, borcanele se spală și se sterilizează, lăsându-le să se usuce bine.
Cum se prepară dulceața din coji de pepene roșu
Feliile se taie, apoi, în cubulețe și se pun într-o cratiță adâncă, de preferat cu fundul dublu ca să nu se lipească.
Se dizolvă bicarbonatul în apă, turnându-se, apoi, peste bucățile de pepene din cratiță. Se pun la foc și se lasă în jur de 2-3 minute după ce apa a început să clocotească.
Se scot bucățile de pepene din apă, se scurge apa din cratiță, apoi se pun la loc în recipient, presărând zahărul cât mai uniform, deasupra lor. Lăsați zahărul să se dizolve în jur de două ore, fără să amestecați pentru a nu sfărâma bucățile de pepene.