În ultimele zile, temperaturile extrem de ridicate au afectat întreaga țara. Meteorologii nu vin cu vești bune nici pentru această săptămână. Marți și miercuri vor fi cele mai călduroase zile din acest an. La umbră, mercurul din termometre va indica 42 de grade.
Meteorologii au emis mai multe avertizări cod roșu, portocaliu și galben pentru val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat în mai multe regiuni ale țării.
Temperaturile vor trece chiar și peste 40 de grade, iar aerul de afară va deveni din ce în ce mai greu de suportat. Specialiștii recomandă să evităm deplasările în special în orele amiezii, atunci când soarele arde cel mai puternic.
În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și în municipiul București, se vor înregistra temperaturi maxime extreme cuprinse între 40 și 42 de grade, în timp ce în Maramureș, Transilvania, nordul Crișanei și al Moldovei temperaturile minime vor fi cuprinse între 39 și 40 de grade.
Cod roșu de caniculă pentru jumătate din țară
Românii vor avea parte de zile de foc în cursul acestei săptămâni. Pentru unii, temperaturile de afară vor fi insuportabile, în vreme ce pentru alții canicula poate reprezenta un adevărat pericol. Vârful caniculei va fi atins la mijlocul săptămânii, anunță meteorologii.
„Mâine temperaturile vor crește în toată țara. De altfel, acest nou val sau acest nou vârf al unui val de căldură care ne afectează de deja de două săptămâni se va manifesta prin creșterea temperaturilor în toată țara și pe toate formele de relief. Sigur că în mod evident, temperaturile cele mai ridicate vor fi în zonele de câmpie.
Tradițional, partea de sud, de sud-est, de vest a teritoriului face în astfel de situații temperaturile cele mai ridicate.
Marți, miercuri este de așteptat ca în partea de sud a țării și de sud-est, deci în sudul Olteniei, a Munteniei, apoi în sudul Moldovei, să înregistrăm temperaturi înspre 40, poate peste această valoare.
Este bine să reținem faptul că se încălzește peste tot, pentru că disconfortul termic va deveni foarte accentuat, vă afecta toate zonele de câmpie și de podiș din țară, dar, pe de altă parte, să subliniem că temperaturi de 40-42° nu sunt cu totul neobișnuite la noi în țară, în perioadele cele mai calde.
De altfel, recordul de temperatură pentru luna iulie este de 44,3° și multe valori de 43 sau de peste 43° s-au înregistrat în 2007, în 2012, în 2015.
Deci nu ne încadrăm, cel puțin în privința evoluției vremii în țara noastră, în niciun fel de conspirație, ci, până la urmă, într-o tendință generală, recunoscută de una științifică, de creștere a temperaturii medii globale, care se manifestă şi prin un număr crescut de valuri de căldură”, a declarat Florinela Georgescu, director în cadrul ANM, la Antena 3 CNN.