Directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu, a explicat că vremea se va răci considerabil pe finalul acestei săptămâni fiind resimțite efectele ciclonului care a pătruns în țara noastră.
Vremea de Crăciun 2023: un ciclon polar va genera temperaturi haotice. În următoarele zile vom avea schimbări bruște de temperatură, iar în zonele montane va ninge. De Crăciun este posibil să avem o nouă scădere a temperaturilor și nu sunt excluse precipitațiile.
„Deocamdată ne așteptăm la trei zile cu vreme în general frumoasă și temperaturi în creștere, cele mai ridicate temperaturi în această situație de pătrundere de aer cald în sezonul de iarnă.
Cele mai ridicate temperaturi sunt de așteptat în zonele de deal, în special din partea de sud a țării, deci în nordul Olteniei și al Munteniei, dar temperaturi ridicate peste normal vor fi în toată țara și puține precipitații aproape deloc.
De miercuri, însă, așteptăm o schimbare în aspectul vremii. De joi, treptat se mai răcește, apar și precipitațiile în partea de vest, de nord și de centru, ninsori în zona de munte, lapoviță, ploaie în zona joasă.
Apoi, spre sfârșitul săptămânii, în weekend, este posibilă o nouă încălzire a vremii. Materialele pe care le avem acum arată o încălzire similară cu ce avem astăzi și mâine pentru ziua de duminică, adică posibil din nou temperaturi spre 13-14 grade.
Ziua de Crăciun s-ar putea să vină din nou cu un proces de răcire a vremii, dar care să nu se manifeste chiar în toată țara, mai degrabă în jumătatea de nord a teritoriului.
Certă este încălzirea despre care discutăm pentru zilele viitoare și faptul că pe urmă vremea va fi destul de schimbătoare, cu modificări destul de importante în aspect, o dată la 2-3 zile”, a spus Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM.
Vremea de Crăciun 2023. Primăvăvară până la Revelion 2024
Temperaturile vor fi peste cele specifice acestei perioade, până la jumătatea lunii ianuarie, deci inclusiv de Crăciun şi de Anul Noul, relevă prognoza făcută publică marţi de ANM.
Vremea de Crăciun 2023. Săptămâna 18.12.2023 – 25.12.2023
– Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile nord-estice şi în extremitatea de sud a ţării.
– Regimul pluviometric va fi excedentar în zona Carpaţilor Orientali şi a Munţilor Apuseni şi local în regiunile centrale şi nord-vestice, iar în regiunile extracarpatice va fi în general deficitar.
Săptămâna 25.12.2023 – 01.01.2024
– Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile sudice şi nord-estice.
– Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice şi centrale, dar mai ales în Carpaţii Occidentali şi în jumătatea nordică a Carpaţilor Orientali, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Săptămâna 01.01.2024 – 08.01.2024
– Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile extracarpatice.
– Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile vestice, nord-vestice şi centrale şi în zonele montane aferente, anunţă ANM.
Săptămâna 08.01.2024 – 15.01.2024
– Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării.
– Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.