În ultima perioadă, legumele congelate sunt considerate o alternativă accesibilă și convenabilă, dar puține persoane știu cât sunt de sănătoase. Studiile au arătat că 49% dintre români consumă produse congelate cel puțin o dată pe săptămână. Dar ce spun nutriționiștii?
Cât de sănătoase sunt legumele congelate
Prețurile extrem de mari la legumele proaspete i-a determinat pe mulți români să adauge în coșul de cumpărături, tot mai des, produse congelate. Atunci când merg la supermarketuri, românii aleg legumele congelate, pentru că acestea au o durată de viață mai lungă și pot fi păstrate la congelator. Cu toate acestea, unele persoane nu știu cât de sănătoase sunt acestea. Medicii nutriționiști vin cu sfaturi în acest sens!
Legumele congelate se prepară destul de rapid și simplu, au un gust delicios și pot fi consumate atât ca garnitură, cât și introduse în ciorbe sau supe. Ele pot fi o alternativă bună pe moment, dar nu este la fel de sănătoasă ca legumele proaspete.
Deși legumele congelate pot păstra o mare parte din conținutul de vitamine și minerale, acestea pot suferi unele pierderi minore în comparație cu legumele proaspete. Anumite produse congelate pot conține aditivi, cum ar fi sare sau alte substanțe pentru a prelungi durata de conservare.
Ce spun nutriționiștii
De aceea, specialiștii recomandă să verificăm eticheta produselor congelate înainte de a le cumpăra, pentru a ne asigura că nu conțin aditivi nedoriți și nesănătoși pentru organism. Totodată, vitamina C și B1 sunt diminuate prin procesul de înghețare.
„Unele legume și fructe prezintă avantajul că ele sunt recoltate la momentul când sunt maturate complet. Asta înseamnă că, din punct de vedere nutrițional, sunt superioare dacă le comparăm cu cele pe care le cumpărăm din supermarket. Este adevărat că unele vitamine se distrug prin congelare sau sunt, să spunem, diminuate. De exemplu, vitamina C într-o proporție de 25%, mai puțin vitamina B1, într-o proporție de 10%.
În rest, din punct de vedere al calităților nutritive, ele sunt păstrate prin metoda de conservare prin congelare. Când cumpărăm alimente congelate, nu recomand produsele semi-preparate care au foarte mulți aditivi și grăsimi, care sunt susceptibile să se oxideze”, a declarat un nutriționist la Antena 3 CNN.
Mihaela Bilic recomandă fierberea legumelor în coajă
Atunci când vine vorba de prepararea lor termică, nutriționistul Mihaela Bilic are câteva trucuri utile pentru ca acestea să nu-și piardă beneficiile nutritive. De asemenea, medicul recomandă să consumăm cinci porții de legume, zilnic, pentru a ajuta sistemul imunitar. Pe lângă o bucată de carne, este recomandat să avem și legume în farfurie.
„Pentru o viață sănătoasă consumați zilnic cel puțin 5 porții de legume, pe cât posibil gătite minim și colorate diferit, cu accent pe culorile verde închis, portocaliu și roșu. Pe lângă vitamine și minerale, fitonutrienții prezenți in legume contribuie la o scădere spectaculoasă, de aproape 50%, a riscului de boli grave precum hipertensiune, diabet, infarct, accident vascular sau cancer. Umpleți măcar jumătate din farfurie cu legume la fiecare masă, culoarea înseamnă sănătate!”, a transmis Mihaela Bilic, pe rețelele de socializare.