România îngheață la propriu, după ninsorile abundente care au căzut în weekend. În București, luni dimineață, termometrele au indicat -11 grade Celsius. Meteorologii spun că aceasta a fost cea mai geroasă dimineață din Capitală din ultimii ani.
Șefa meteorologilor anunță câte zile mai ține valul de ger extrem. Romica Jurcă a anunțat cât va mai ține valul acesta de ger care a cuprins România.
Șefa meteorologilor anunță câte zile mai ține valul de ger extrem
Șefa meteorologilor a subliniat că temperaturile din termometre sunt cât se poate de normale pentru această perioadă și că luni dimineață a fost cea mai geroasă dimineață din ultimii ani din Capitală.
”Ianuarie este luna lui Gerar și practic, ceea ce se întâmplă acum afară este cât se poate de normal. Având în vedere că a și nins, a pătruns un aer mai rece, apoi gerul s-a degajat. Cât despre temperaturile din Capitală, m-am uitat pe statistica din ultimii ani și am ajuns la concluzia că 2017 a fost cu foarte mult ger. Atunci, au fost în ianuarie, valori mult mai coborâte, au fost -18, -19 grade Celsius în Capitală și câte o săptămână de ger”, a declarat Romica Jurcă.
Totodată, Romica Jurcă a dezvăluit cum va fi vremea în zilele următoare și când va scăpa România de ger.
”Temperaturile vor fi foarte coborâte și mâine dimineață, în continuare vorbi vorbi de ger pe alocuri în Oltenia, Muntenia, în partea de sud și de est a Transilvaniei, deși în vestul, centrul, nordul țării, cerul se va înnora, prin urmare, radiația nocturnă va fi în estompare. Iar astăzi temperaturi maxime negative sunt așteptate prin sud-estul Olteniei, sud-vestul Munteniei, acolo unde este ceață. Dar prin Dealurile de Vest și în mare parte din țară vor fi maxime pozitive astăzi. 8-9 grade în Dealurile de Vest, mâine astfel de valori est posibil să fie prin partea continentală a Dobrogei, Dealurile Moldovei, posibil și prin Bărăgan.
Oricum, de joi sunt așteptate în regiunile sudice și de sud-este maxime de 10-12 grade. Deci, trecem de la mult cu minus, la foarte mult cu plus. Practic, în nopțile și diminețile următoare, exceptând mâine dimineață, regimul termic va fi mult mai blând și mai ales că în această perioadă nici nu o să bată vântul. Sunt de așteptat și precipitații, dar extrem de puține, deocamdată, slab cantitativ. Este posibil ca mâine dimineață să fie ceva fulguieli în interiorul Arcului Carpatic și poate trecător lapoviță sau ploaie prin nordul Moldovei, în aceste condiții existând riscul de ghețuș și de polei, un risc care există și la această oră prin județele de câmpie din Muntenia, în mare parte din Dobrogea sau pe raza județului Constanța, dar și în sud-estul Transilvaniei, unde până la ora 12:00 sunt în în vigoare coduri galbene de ceață, în principal, și pentru reducerea vizibilității sub 200 de metri.
În a doua parte a săptămânii, începând chiar de miercuri, se va intensifica și vântul. Tot de miercuri precipitațiile o să fie ceva mai multe, în vestul, în nordul și estul țării și mult mai puține, de scurtă durată, o să fie în celelalte regiuni, însă, pe lângă o să mai cadă și ninsori care nu o să mai fie însemnate cantitativ”, a mai spus Romica Jurcă.