Deși sunt valori termice record pentru această lună aprilie, meteorologii europeni spun că furtuni violente s-au abătut asupra Europei, provocând inundații, iar ANM precizează că furtuna care face prăpăd în Europa ajunge și în România, fiind vorba de furtuna Renata.
Furtuna Renata face ravagii în Europa
Meteorologii europeni trag semnale de alarmă, în timp ce furtuna Renata și-a făcut deja simțită prezența în unele țări europene, precizând în același timp apariția precipitațiilor, mai ales în sud-vest, vest și est, după explozia de vreme caldă ce a dus la o creștere a temperaturilor cu 10 grade sau mai mult la sfârșitul săptămânii, astfel că vremea se schimbă drastic.
În aceeași ordine de idei, ANM face precizări cu privire la modul în care această furtună va afecta și teritoriul țării noastre, meționând că va aduce și la noi un nou front de aer rece. Aceste schimbări anunță că se răcește în toată țara, de la 32-33 de grade, la cel mult 20 de grade.
Furtuna care face prăpăd în Europa ajunge și în România
Largul coastei Scoției a fost lovită la finalul săptămânii trecute de furtuna Renata și a adus cu ea și cantități mari de precipitații, dar și vânturi puternice, ceea ce a dus și la scăderi drastice ale temperaturilor.
Pe acest fond, ANM precizează că furtuna care face prăpăd în Europa ajunge și în România, și este posibil să asistăm la intensificări ale vântului, cu viteze de până la 80km/h, iar cnform previziunilor ANM, furtuna se va resimți, posibil, de la jumătatea acestei săptămâni și în România.
Reamintim că deja mai este emisă o avertizare de cod galben care anunță „intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 55…65 km/h” în județul Alba, fiind valabilă până în jurul orei 21:00, în această seară, iar celelalte avertizări fiind stabilite tot în cursul acestei zile, pentru județele Cluj, Satu Mare, Mureș, Brașov și Suceava.
O altă furtună a lovit părți din Scoția și Irlanda
În urmă cu 8 zile, pe 7 aprilie, meteorologii europeni trăgeau noi semnale de alarmă, după ce vânturi puternice și ploi abundente din cauza furtunii Kathleen au persistat până, lovind părți din Scoția și Irlanda.
Agenția scoțiană pentru protecția mediului (Sepa) a emis 18 alerte regionale de inundații și 37 de avertismente de inundații în Scoția, la acea vreme, iar Met Office a emis, de asemenea, o avertizare galbenă de vânt, care acoperea părți din vestul și nordul Scoției, Insula Skye și Hebridele, inclusiv pe coasta de vest, pe o mare parte din centrul Scoției.
Cele două furtuni, Kathleen și Renata, sunt fenomene care apar aproape în fiecare an în această parte a Europei, dar, conform specialiștilor, anul acesta au fost mult mai puternice ca de obicei.