Ce e bine să mănânci de Sfântul Ilie ca să ai noroc tot restul anului. Cele două alimente care atrag prosperitatea în viața ta. Sărbătoarea are loc, conform calendarului ortodox, în fiecare an pe data de 20 iulie.
Ce e indicat să consumi la masă de Sfântul Ilie pentru a avea binecuvântări. Cele două produse care aduc șanse în viața ta
Ce e indicat să consumi la masa de Sfântul Ilie pentru a avea binecuvântări. Cele două produse care aduc șanse în viața ta. Sărbătoarea aduce o serie de tradiții și obiceiuri care se respectă cu sfințenie în multe regiuni ale țării.
Gospodarii păstrează un ritual care aduce noroc până la finalul anului. Românii care sunt invitați în vizită la rude sau la prieteni trebuie să deguste mierea și să cinstească un pahar de țuică îndulcită cu miere nouă.
Se spune că această tradiție atrage prosperitate în casele apicultorilor şi le apără stupii de hoţi. De asemenea, în multe dintre satele din Moldova oamenii mănâncă castraveți cu miere de albine pentru a fi sănătoși.
În plus, gospodarii mănâncă grâu nou fiert, îndulcit cu miere, pentru a avea spor în munca pe care o depun pe câmp sau în propria grădină. Mai mult decât atât, de Sfântul Ilie este bine să se mănânce mere de vară care au fost sfințite înainte la Biserică.
În aceeași notă, Sfântul Ilie este văzut de oameni drept ocrotitorul recoltelor. Acesta este motivul pentru care în această zi de mare sărbătoare ogoarele se stropesc cu agheasmă pentru a avea un rod bogat în anul următor.
Pe 20 iulie gospodarii culeg și sfințesc busuiocul cu care se merge la un lăcaș de cult. Busuiocul care a fost adunat de oameni se pune la uscat sub streşini, în cămări sau poduri ori este adus la Biserică, pentru a fi binecuvântat şi aşezat la icoane. Ulterior, acesta este ars.
Tradiții și superstiții populare de Sfântul Ilie
Sfântul Ilie reprezintă o sărbătoare în care oamenii nu trebuie să muncească pământul. În cazul în care apar tunete în această zi, alunele şi merele vor fi viermănoase. Dacă plouă, atunci picăturile nu vor înceta timp de 20 de zile.
În situația în care afară este furtună oamenii trebuie neapărat să închidă geamurile şi uşile locuinței pentru a nu intra în casă vreun drac fugărit de Sfântul Ilie. Totodată, pe 20 iulie nu este bine să pornești la drum.
Pe vreme de furtună nu este bine să îţi găseşti adăpost sub un carpen. Acesta este copacul preferat de dracii înfricoşaţi, care se ascund în acest loc de Sfântul Ilie. Atunci când tună oamenii trebuie să își facă cruce.