Specialiștii ANM anunțau încă de acum o lună că această vară va fi una a extremelor. Astfel, după mai multe săptămâni cod roșu de caniculă, specialiștii vorbesc despre cod portocaliu și galben de furtună. Primul astfel de mesaj, avertizare tip cod galben, este valabil în intervalul 24 iulie – ora 10:00 – 25 iulie, ora 10:00.
Cod portocaliu de furtună în mai multe județe. ANM anunță cod galben în aproape toată România
Sunt vizate aici fenomene meteo de ”instabilitate atmosferică temporar accentuată”. ”La munte, în sudul Banatului, în Oltenia, Maramureș, Moldova, Muntenia, în Dobrogea continentală și în cea mai mare parte a Transilvaniei vremea va fi instabilă. Instabilitatea se va manifesta la început în zonele montane, iar spre seară și noaptea și în celelalte regiuni.
Vor fi averse torențiale, intensificări ale vântului și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. Pe alocuri vor fi vijelii (rafale în general de 50…70 km/h) și căderi de grindină. instabilitatea atmosferică se va menține accentuată și în următoarele două zile, în cea mare parte a țării”, transmit specialiștii ANM.
Cât despre codul portocaliu de furtuni, acesta va avea valabilitatea în perioada 24 iulie, ora 12:00 – 24 iulie, ora 21:00, în special în sud-vestul Transilvaniei și în centrul țării. ”Aici, dar și pe arii extinse la munte vor fi perioade cu averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50…70 l/mp”, au transmis specialiștii ANM.
Elena Mateescu anunță sosirea unui ciclon în România, care scade temperaturile brusc
Directorul ANM Elena Mateescu anunța în urmă cu 24 de ore un fenomen de ”inversiune termică”. Mai exact, un ciclon care va aduce temperaturi de 20 de grade Celsius și turbulențe atmosferice. O răcire neașteptată a vremii și o înlocuire a caniculei cu ploi. Temperaturile scad brusc chiar și cu 10 grade Celsius, inclusiv în București, anunță Elena Mateescu.
”Vorbim, mai ales de joi, de o scădere a regimului de temperaturi, astfel încât în anumite zone, mai ales în regiunile nordice, temperaturile să caracterizeze o vreme ușor sub ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar. Regimul de temperaturi la nivelul maximelor fiind cuprins în general între 20 și până la cel mult 28-29 de grade Celsius, cele mai ridicate valori în partea de sud-vest și sud a țării.
Până atunci, astăzi, o vreme caldă, în special în partea de sud, sud-est, acolo unde Codul galben a caracterizat o vreme chiar caniculară. Valori apropiate de pragul unei zile de caniculă, temperaturi resimțite de până la 39 de grade Celsius. Își vor face apariția și fenomenele meteorologice specifice condițiilor de instabilitate atmosferică accentuată, dacă astăzi la nivel local.
În special în zonele centrale, nordice, chiar și partea de sud-est, zonele montane și submontane, de mâine vorbim de instabilitate în special în Muntenia, în Crișana, în Maramureș, în Banat, Transilvania, Oltenia, dar și local în Dobrogea, astfel încât cea mai mare parte a țării să fie caracterizată de fenomene meteorologice extreme”, explica Elena Mateescu.
Români trebuie să știe, însă, că vara nu a trecut, astfel că luna august poate să revină în forță cu temperaturi caniculare. De altfel, specialiștii ANM se tem că această vară va fi cea mai caldă vară din istoria României, astfel că în special în sudul țării oamenii se vor topi, iar culturile agricole vor fi devastate de secetă.