Regiunile aflate sub incidența codului galben sunt: Muntenia, Dobrogea, estul Olteniei, sudul Moldovei și local zona de munte. În aceste zone, vremea va fi instabilă, cu perioade de averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului.
Joi sunt preconizate fenomene meteo severe în mare parte din țară
Conform Administrației Naționale de Meteorologie, pe alocuri se vor înregistra vijelii, cu rafale de vânt de până la 70 km/h, și căderi de grindină.
Cantitățile de apă vor ajunge la 20-30 l/mp, iar izolat pot depăși 40 l/mp.
De asemenea, ANM a transmis și o avertizare de cod portocaliu, valabilă pentru aceeași dată și vizează județele Prahova și Buzău. În aceste zone se așteaptă averse torențiale care vor acumula 25-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină de mici dimensiuni.
Localitățile afectate din județul Prahova includ Vălenii de Munte, Urlați, Gura Vitioarei, Drajna, Sângeru, Iordăcheanu, Podenii Noi, Posești, Ceptura, Bălțești, Gornet, Șoimari, Gornet-Cricov, Predeal-Sărari, Gura Vadului, Apostolache, Păcureți, Plopu, Cărbunești, Chiojdeanca, Surani, Lapoș, Ariceștii Zeletin, Călugăreni, Salcia, Tătaru, Jugureni și Fântânele.
În județul Buzău, localitățile vizate sunt Grebănu, Cislău, Topliceni, Calvini, Beceni, Vintilă Vodă, Breaza, Buda, Podgoria, Cătina, Năeni, Racovițeni, Murgești, Mărgăritești și Pardoși.
Ce recomandări au emis autoritățile, pe vreme de furtună
ANM avertizează că astfel de fenomene pot apărea pe arii restrânse și în restul teritoriului. Autoritățile recomandă cetățenilor să ia măsuri de precauție, să evite deplasările în zonele afectate și să urmărească evoluția condițiilor meteorologice.
„Pentru siguranța dumneavoastră și a familiei, vă recomandăm următoarele
– Închideți toate ferestrele locuinței
– Curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații
– În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați să le traversați prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora
– Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare și a elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate
– Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime
– Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ”, a transmis Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, România, în urmă cu o zi, prin intermediul unei postări pe Facebook.