România ploaie artificială. Nu e o conspirație, ci o știre cât se poate de oficială, din 2022. Atunci, autoritățile prezentau un program de însămânțare a norilor făcut cu avioane care deversează substanțe. Bulgaria a venit și ea să învețe de la noi.
În 2024, retorica s-a schimbat și toți cei care acuză că pe cer sunt chemtrails înainte de schimbarea vremii sunt acuzați că sunt conspiraționiști
Două avioane speciale pentru astfel de misiuni, Bravo si Charlie, au zburat de aceasta data pentru a însămânța norii cu iodură de argint și a obține stimularea ploilor. Atât Charlie, cât și Bravo, sunt avioane care au fost modificate pentru a purta pe aripi 72 de torțe care vor ajuta la stimularea ploilor. Iodura de argint este eliberată în fața frontului atmosferic și nu face altceva decât să condenseze vaporii de apă ca aceștia ajungând la greutatea optimă să cadă pe pamânt sub formă de picături, deci să plouă.
„De asemenea, această aeronavă e prevăzută cu 2 sisteme de ejectare a cartușelor ejectabile, montate sub aripi. Fiecare casetă conține câte 96 de cartușe ejectabile, de asemenea, cu iodură de argint și clorură de calciu. Ca un element de noutate, avem și o serie de cartușe ejectabile cu clorură de calciu acoperit de dioxid de titan, care e un material mult mai higroscopic și ne așteptăm să avem rezultate mult mai bune pentru stimularea norilor calzi. Aceste cartușe sunt aprinse electronic, din interiorul avionului, ori de câte ori se primește comandă de la punctul de comandă și reușim să intervenim exact acolo unde avem nevoie”, explică directorul programului, anunța Digi 24 în 2022.
Seceta din România a adus îngrijorare nu doar în rândul agricultorilor, ci și al autorităților. Sunt așteptate măsuri care să compenseze pagubele create de acest fenomen. Astfel, România se va folosi de noua tehnologie, pentru a provoca „ploaia artificială”.Conform Antena 3, România are două avioane speciale pentru astfel de misiuni, „Bravo” si „Charlie”, care au zburat pentru a însămânța norii cu iodură de argint și a obține stimularea ploilor.Gheorghe Căunei, directorul Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, a explicat, vineri, 19 iulie, pentru sursa precizată, că țara noastră are deja 20 de generatoare terestre, care vor fi montate în toamnă în mai multe zone, precum Prahova si Vrancea.
„Consiliul Județean Satu Mare a achiziționat 40 de astfel de instalații care vor deveni operaționale tot în toamnă. Sperăm să ajungem la un număr de 300 de astfel de generatoare”, a arătat Gheorghe Căunei, conform Antena 3.Primele experimente pentru creșterea precipitațiilor au fost făcute în 2019, în Dobrogea, când au fost folosite două avioane din Grecia, efectul fiind o creștere a precipitațiilor până la 30 l/mp în Tulcea.Conform specialiștilor, ploaia artificială este creată de baloanele cu heliu care pot „însămânța” norii cu iodură de argint.
Banii pentru astfel de avioane vin prin PNRR, informa sursa citată.