Roberto Linguanotto, recunoscut ca autorul rețetei clasice de tiramisu, a încetat din viață în Italia la vârsta de 81 de ani. Linguanotto a lăsat în urma sa nu doar o rețetă, ci și un adevărat fenomen culinar.
Roberto a fost extrem de harnic și plin de pasiune. Acesta a petrecut o bună parte a vieții sale peste hotare, perfecționându-și abilitățile în arta cofetăriei, înconjurat de cuptoare și sobe. După mulți ani de experiență internațională, a revenit în regiunea sa natală, Veneto. La sfârșitul anilor ’60, în timp ce lucra la faimosul restaurant „Beccherie” din inima orașului Treviso, a creat versiunea modernă a tiramisu-ului.
La început, desertul a fost gândit ca o adaptare a tradiționalului zabaglione, destinat bărbaților care frecventau o casă de întâlniri din apropiere.
Numele „tiramesù”, care ulterior a devenit „tiramisu”, sugera ideea de a oferi un mic impuls de energie.
Participant dedicat și pasionat la Cupa Mondială de Tiramisu, unde a fost prezent atât în competiții cât și la ceremonii de premiere, Linguanotto era, de asemenea, foarte apreciat de colegii săi. Francesco Redi, organizatorul competiției, a adus un omagiu emoționant în memoria sa.
„Ne amintim de el cu afecțiune și cu acea dulceață care ne-a caracterizat mereu felurile. El și familia lui ne-au susținut încă de la început și îi suntem recunoscători. pentru că fără invenția lui această mișcare mondială a iubitorilor de tiramisu nu ar exista”, a transmis acesta, potrivit EVZ .
Tiramisu nu a purtat întotdeauna acest nume. În trecut, desertul era cunoscut sub denumirea de „Bagatela Toscana”.
Prima „Bagatela Toscana” a fost preparată într-o bucătărie ce servea delicatese pentru vizita Marelui Duce Cosimo al III-lea de Medici. Marele Duce a fost atât de impresionat de desert încât a dorit să ducă rețeta la Florența, unde a cunoscut o nouă formă și o mare popularitate.
Astfel, Roberto Linguanotto rămâne o figură iconică în domeniul gastronomiei, lăsând în urma sa o moștenire dulce care va continua să încânte generațiile viitoare.