În fiecare an, pe data de 14 septembrie, celebrăm Înălțarea Sfintei Cruci, simbolul ortodoxismului. Această sărbătoare datează încă din timpul împăratului Constantin cel Mare, primul împărat al creștinilor.
El a folosit simbolul Sfintei Cruci în războiul cu Mixențiu, împăratul romanilor din acea vreme, după ce crucea i s-a arătat pe cer ziua. Așadar, una dintre cele mai mari sărbători creștine datează din acea perioadă.
Mai exact, pe data de 14 septembrie în anul 335 d.Hr, crucea pe care a fost răstignit Iisus a fost mutată într-un loc înalt, de unde să o poată vedea toți creștinii, la ordinul episcopului Macarie al Ierusalimului.
În ziua de 14 septembrie se organizează slujbe în toate bisericile ortodoxe din țară, în cadrul cărora se spun rugăciunile normale, dar și cele specifice Sfintei Cruci. Creștinii țin post în această zi și se roagă pentru sănătate, bunăstare și pace pe pământ. Deși sunt mai mult rugăciuni de acest gen, doar una se remarcă prin puterea pe care o are și pentru faptul că te ajută să te îmbogățești.
Rugăciunea pe care să o spui de Sfânta Cruce, pentru a te îmbogăți!
„Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând:
Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a călcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe tine, cinstita Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul.
O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci. Amin!”
Se spune despre această rugăciune că, dacă este spusă cu ocazia acestei sărbători, poate să îți ofere noroc tot anul, pe toate planurile. Atunci când însoțită de smerenie și credință în suflet, rugăciunea te poate ajuta să îți găsești stabilitatea financiară, chiar să te îmbogățești. Totuși, mai sunt și alte lucruri care trebuie respectate pe data de 14 septembrie pentru a avea noroc tot anul.
Iată care sunt obiceiurile și superstițiile de Înălțarea Sfintei Cruci!
Pe lângă această rugăciune, mai sunt și anumite superstiții și obiceiuri, care trebuie să fie respectate acum.
Se spune că această sărbătoare durează 5 zile. Mai exact, Înălțarea Sfintei Cruci începe pe 10 septembrie și se termină pe 14, conform ortodoxia.rol.ro. În trecut, închinarea la Sfânta Cruce începea, pentru bărbați, pe 10 și 11 septembrie, iar pentru femei pe 12 și 13 septembrie.
Mai mult, deși nu este menționat, postul din ziua Înălțării Sfintei Cruci trebuie ținut pretutindeni, așa cum sugera Sfântul Nicon Muntenegreanul în scrierile sale din secolul al XI-lea.
În ziua de 14 septembrie, precum și cu o zi înainte, nu se fac nunți, conform calendarulortodox.ro.
Înălțarea Sfintei Cruci strânge toți credincioșii ortodocși la biserică. Aceștia aduc flori și lumănări, pe care le pun la icoanele și crucile din fața altarului. După ce slujba se sfârșește, se dă de pomană celor săraci mâncarea sfințită în biserică de către duhovnic. În funcție de zonă, se mai împart și căni noi și farfurii, neapărat însoțite de o lumânare aprinsă, pentru ca pomana să fie primită pe lumea cealaltă.
Printre superstițiile care se respectă în această zi se numără și cea conform căreia nu trebuie consumat niciun aliment care are forma Sfintei Cruci (usturoi, nucă, prune).
De asemenea, data de 14 septembrie mai este numită și Răpciune sau Ziua Șarpelui. Această zi marchează dispariția insectelor, dar și a reptilelor. Se spune că, din această zi, toate târâtoarele se adăpostesc sub pământ până la primăvară.
Un alt aspect important care trebuie îndeplinit până în această zi ține de cultivarea pământului. Până pe 14 septembrie toate câmpurile cu grâu trebuie arate și semănate. Astăzi începe și culesul viilor, conform tradiției populare, din care se face must și apoi vin. Preotul sfințește recolta, dar și butoaiele de vin, pentru roade îmbelșugate.
Totuși, tufele de struguri nu trebuie culese în totalitate. Sub butucul de vie mai trebuie lăsate câteva boabe, ca ofrandă pentru păsările cerului și drept mulțumire față de Dumnezeu.
Pe data de 14 septembrie creștinii pot merge la biserică cu busuioc, măghiran, cimbru și mentă, ca să fie sfințite. Acestea sunt considerate plante divine, și păstrându-le în casă îți vor aduce noroc tot anul. Plantele sfințite te apără de spiritele rele, de boli, dar îți ocrotesc și gospodăria.
Pentru belșug și spor la locul de muncă, strecoară câteva monede în plantele sfințite în această zi.
De asemenea, deoarece este o zi de sărbătoare, creștinii ortodocși sunt sfătuiți să nu muncească.
Înălțarea Sfintei Cruci este una dintre cele mai importante sărbători ortodoxe anuale. Pentru a avea noroc tot anul, mergi și biserică și roagă-te, dar ia aminte și la tradițiile și superstițiile acestei zile.