România scapă deocamdată de furtni. Luni, vremea va fi frumoasă și se va încălzi ușor. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări noaptea în sudul Banatului și pe crestele Carpaților Meridionali (viteze în general de 50…60 km/h). Temperaturile maxime se vor încadra între 23 și 29 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 3 grade în estul Transilvaniei și 17 grade pe litoral și în Dealurile de Vest. Dimineața și noaptea, pe arii restrânse, în nord-est și în depresiuni, se va semnala ceață
Și în București se anunță vreme frumoasă. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 27…28 de grade, iar cea minimă de 10…13 grade.
Climatologul Roxana Bojariu a explicat că a început deja sezonul în care cicloanele mediteraneene sunt mai frecvente, dar deocamdată în România vor mai fi furtuni.
„Evident că o parte dintre ele ne pot afecta și pe noi și în cazurile extreme, atunci când traiectoria lor trece și peste Marea Neagră. Evident că intensitatea lor crește, tocmai pentru că marea e o sursă de vapori de apă care, pe condiții specifice, înseamnă o cantitate sporită de precipitații.
E normal ca în sezonul rece să avem aceste sisteme de vreme, dar intensitatea lor este cea care va fi mai mare și care ne aduce probleme și e intensificată de încălzirea globală. Toate sistemele de vreme sunt până la urmă alimentate într-un fel sau altul de încălzire a globală, de aici și caracterul lor extrem, dacă le comparăm cu cele de acum mai multe decenii”, a spus climatologul Roxana Bojariu, la Antena 3.
Climatologul Roxana Bojariu a mai precizat că în România vor mai fi precipitații, însă nu de dimensiunea celor care au făcut prăpăd la Galați și Vaslui.
„Vor mai fi precipitații în zilele ce vin, mai ales săptămâna viitoare în vestul țării, dar în general față de alte zone ale Europei, acum noi vom trece totuși printr-o perioadă mai liniștită din acest punct de vedere. Așa că, cel puțin pentru această perioadă imediat următoare, în afară de atenția sporită pe care trebuie să o avem și autoritățile o au în privința viiturii pe Dunăre. În rest, lucrurile ar trebui să nu prezinte îngrijorare. Evident că trebuie să urmărim cu atenție toate actualizările prognozelor meteo și inclusiv acele prognoze cu anticipare de tip nowcasting, pentru că în sistemul complex climatic evident că pot să apară și fenomene cu dezvoltare foarte rapidă și atunci aceste sisteme de prognoză, de alertare, de avertizare ne pot aduce informații foarte utile”, a mai declarat Roxana Bojariu.