Cod portocaliu de inundații a fost emis în șase județe, iar autoritățile se pregătesc pentru condiții meteo extreme. Ploile torențiale și viiturile rapide amenință să provoace pagube semnificative, iar populația este sfătuită să rămână în alertă.
Hidrologii au emis luni dimineaţa avertizări de Cod portocaliu pentru inundaţii în judeţele Harghita, Mureş, Covasna, Neamţ, Bacău şi Vrancea.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) precizează că precipitaţiile recente, precum şi cele prognozate, pot genera scurgeri semnificative pe versanţi, torenţi şi pâraie.
Viiturile rapide se pot produce pe râurile mici, provocând inundaţii locale severe. De asemenea, se aşteaptă creşteri importante ale debitelor şi nivelurilor apei, care ar putea depăşi cotele de inundaţie.
Râurile vizate includ: Mureş, în zona amonte S.H. Suseni, şi afluenţii acestuia, Olt, amonte S.H. Tomeşti, Bistriţa, afluenţii aval S.H. Frumosu, Trotuş, amonte S.H. Ghimeş-Făget, şi Putna, amonte S.H. Colacu.
Avertizările hidrologice rămân în vigoare până luni la ora 12:00.
Conform ISU București-Ilfov, în perioada codului portocaliu, de duminică de la ora 8:00 până luni la ora 5:30, pompierii au realizat 45 de intervenții în București și județul Ilfov. Dintre acestea, 26 au fost destinate extragerii apei din locuințe, curți și străzi, iar 17 pentru îndepărtarea copacilor doborâți.
Atenționările meteorologice rămân în vigoare.
Specialiștii prognozează că ploile vor continua și în zilele următoare.
Un cod portocaliu pentru ploi torențiale și vânt puternic este activ până la ora 10:00, în regiunile Moldova, Dobrogea, centrul și estul Munteniei, precum și în estul și sudul Transilvaniei. În aceste zone, în intervale scurte, cantitățile de precipitații vor atinge 50-70 l/mp, iar local pot depăși 80-100 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu rafale de 70-85 km/h.
Ministrul Energiei a anunțat că se fac eforturi pentru a minimiza timpul de intervenție
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat duminică seară că nu sunt probleme majore în rețeaua de transport și distribuție a energiei electrice, deși există câteva intervenții în județele Galați și Constanța. El a subliniat că se fac eforturi pentru a minimiza timpul de intervenție și pentru a remedia rapid orice avarii.
„Facem tot ceea este posibil pentru a reduce la minim timpii de intervenţie şi remediere a oricăror avarii”, a transmis ministrul.
„Tocmai s-a încheiat o nouă şedinţă a Comandamentului energetic. Toată lumea este la datorie, indiferent de oră. Din fericire, nu sunt probleme speciale în reţeaua de transport şi distribuţie a energiei electrice, în acest moment. Electrica DEER a raportat un incident punctual în zona Cişmele, Jud. Galaţi, unde un copac a căzut peste reţeaua de medie tensiune, între doi stâlpi, rupând conductorii. Cu toate acestea, nu sunt abonaţi casnici nealimentaţi în zona afectată”, a transmis, duminică seară, Sebastian Burduja.