Salariul minim brut din România va crește începând cu 1 ianuarie 2025 și va ajunge la peste 4.000 de lei, se arată într-un proiect de lege care a trecut de Senat și a fost trimis către Camera Deputaților.
SCROLL TO CONTINUE WITH CONTENT
Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut din România va crește și va ajunge astfel la peste 4.000 de lei. Mai exact, salariul minim brut va atinge pragul de 4.100 de lei, ceea ce va însemna un salariu net de aproximativ 2.450 de lei, față de 2.363 de lei cât este în prezent.
Salariul minim brut va fi actualizat anual
Potrivit ministrului muncii Simona Bucura-Oprescu, „ s alariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional”.
Această majorare a venit ca urmare a transpunerii unei directive europene privind salariile minime adecvate în legislația națională.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 90 de voturi favorabile în Senat și a fost trimis spre aprobare la Camera Deputaților.
Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câştigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele şi patronatele”, a mai declarat ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu, conform Fanatik.
TVA-ul ar putea crește în urma majorării salariului minim
Potrivit Observatornews.ro, vestea a fost primită cu bucurie în urmă cu câteva luni, atunci când se auzeau zvonuri referitoare la conceptul de „salariu minim european”.
Cu toate că majorarea salariului minim brut este văzută ca o măsură menită să aducă veniturile angajaților mai aproape de standardele europene, rămân îngrijorări legate de sustenabilitatea acestei măsuri.
Experții prevăd că Guvernul va fi forțat să ia măsuri fiscale pentru a susține această creștere, printre care se numără majorarea taxelor și impozitelor, inclusiv o posibilă creștere a TVA-ului la 25%.
Astfel, deși salariile vor crește, costul vieții ar putea să crească proporțional, ceea ce ar diminua impactul real asupra puterii de cumpărare a românilor.