Reprezentanții Sistemului de Garanție-Returne (SGR), RetuRO, au vești importante. Sunt legate de numărul românilor care au reciclat PET-uri în ultima perioadă. Statisticile arată că stăm mai bine decât s-a preconizat la acest capitol. Anunțul făcut de RetuRO.
Rezultate record la 10 luni de la implementrea SGR
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, cel mai mare proiect de economie circulară din România, a anunțat că la zece luni de la implementare, în luna septembrie românii au returnat sute de milioane de recipiente din plastic.
Concret, s-au reciclat 453 de milioane de ambalaje, prin care s-a atins o rată lunară de colectare de peste 81%. Acest record denotă că SGR se află pe o pantă ascendentă, de la o lună la alta. Septembrie a depășit chiar și luna august, față de care așteptările erau mai mari, având în vedere valorile termice ridicate și consumul mai mare de PET-uri.
Miliarde de ambalaje returnate din decembrie 2023 până în septembrie 2024
În august, rata de colectare a fost de 78%. Per total, 2, 32 de miliarde de ambalaje s-au returnat de la finalul lui 2023 până în septembrie 2024. De asemenea, din clipa implementării la nivel național, aproape 144.000 de tone de ambalaje s-au predat de RetuRo către reciclatori.
Pentru ca SGR să funcționeze cât mai bine în continuare, RetuRo continuă să se extindă. S-au mai deschis șapte centre regionale de numărare și sortare deja operaționale, situate în județele: Prahova (Ariceștii Rahtivani), Dolj (Almăj), Bacău (Nicolae Bălcescu), Brașov, Cluj (Bontida), Ilfov (Otopeni) și Timiș (Giarmata).
Locurile enumerate, alături de centrele gestionate în parteneriat cu alți operatori la nivel național, permit procesarea a peste 7 miliarde de ambalaje pe an. Prin extinderea infrastructurii, RetuRO a creat peste 800 de locuri de muncă verzi.
”RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. (www.returosgr.ro) este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.
Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană”, au mai detaliat reprezentanții RetuRO.