Pensionarii vor primi mai puțini bani la mica recalculare. Casa Națională de Pensii a venit cu noi precizări privind recalcularea pensiilor prin valorificarea veniturilor nepermanente.
Pensionarii vor primi mai puțini bani la mica recalculare!
Sunt mulți pensionari români care se pot trezi cu pensii mai mici în urma micii recalculări. Cei care au avut astfel de venituri vor beneficia de o mică recalculare dacă au adeverințele la dosar sau le aduc între timp. CNPP a transmis că vor fi valorificate sporurile și veniturile nepermanente sau cele lunare, brute sau nete, realizate înainte de data de 1 aprilie 2001, achitate din fondul de salarii, asupra cărora s-au datorat, potrivit legii, contribuții de asigurări sociale de stat.
„Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii introduce – ca element de noutate – posibilitatea valorificării veniturilor și sporurilor nepermanente asupra cărora s-a datorat contribuția de asigurări sociale”, au precizat reprezentanții CNPP.
Astfel, conform prevederilor art. 155 din Legea nr. 360/2023:
„(1) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile prevăzute la art. 144 alin. (1) se recalculează din oficiu, prin valorificarea din adeverinţele care îndeplinesc condiţiile de valabilitate şi legalitate, prevăzute în Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operaţiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturilor lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuţia de asigurări sociale de stat, nevalorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.
(2) Drepturile recalculate potrivit alin. (1) se acordă începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi.”
Cine are parte de mica recalculare
Instituția a transmis și care sunt categoriile de venituri vizate.
Sunt avute în vedere sumele reprezentând:
- formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
- premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
- recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
- al treisprezecelea salariu;
- formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;
- sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea de specialitate a învățătorilor și educatorilor;- indemnizațiile de muncă nenormată;
- alte sporuri care nu au avut caracter permanent dar pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale și care se valorifică numai în situația dovedirii acestora prin adeverință întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la lege.
Condițiile pentru adeverințe sunt prevăzute în modelul de adeverinţă prevăzut în anexa la Ordinul ministrului muncii şi protecției sociale nr. 487/2021, pentru adeverințele emise anterior datei de 01 septembrie 2024 și modelul de adeverință prevăzut în anexa nr. 6 din Legea nr. 360/2023, pentru adeverințele emise ulterior datei de 01 septembrie 2024.
Referitor la adeverințele doveditoare ale veniturilor lunare realizate, eliberate anterior datei de 18 iunie 2021 (data intrării în vigoare a Ordinului nr. 487/2021), acestea vor putea fi valorificate la stabilirea/recalcularea pensiei conform dispozițiilor legale, dacă acestea conțin elementele din modelele de mai sus, chiar dacă nu le respectă, ca formă. Astfel, există riscul ca pensionarii să primească mai puțini bani la mica recalculare.