Cum a murit, de fapt, Arsenie Boca. Se împlinesc 34 de ani de la moartea sfântului părinte al Ardealului. Minunile din ziua înmormântării.
Arsenie Boca a murit în data de 28 noiembrie 1989, în ziua în care în calendarul ortodox este trecut Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou.
Iar acest lucru nu pare să fie întâmplător, ținând cont de lucrurile pe care aceștia le au în comun: ambii au iubit pictura și icoanele, apoi au fost hărțuiți de autorități și persecutați după izgonirea din mănăstire.
După ce a murit, Arsenie Boca a fost îngropat la Mănăstirea Prislop, în data de 4 decembrie.
Arsenie Boca a murit singur și semi-paralizat, într-o garsonieră
Cu toate că moartea părintelui a stârnit controverse, cu speculații privind posibila tortură de către Securitate sau posibilitatea unui sfârșit natural, Florian Bichir, teolog, istoric, profesor universitar și doctorand, cunoscut pentru investigațiile sale în Arhivele Securității și pentru posesia unor informații semnificative, a adus în discuție alte perspective asupra acestui subiect.
Părintele ar fi murit în circumstanțe dificile, primind îngrijiri de la o maică și de la un individ afiliat Securității. Arsenie Boca nu mai purta veșminte monahale începând cu anul 1956 și nu mai avea permisiunea de a intra în Mănăstire.
„Părintele Arsenie Boca a murit civil, să spunem așa, într-o garsonieră, semi-paralizat, îngrijit de o maică care, din nefericire, îl turna și la Securitate. N-a apucat să prindă decembrie, l-au luat părinții de la mănăstire, l-au îngropat în veșminte monahale, pentru că el mult timp nu a mai fost primit în Biserică, și a fost îngropat ca un monah.
Omul a murit singur, într-o garsonieră pârâtă, în Sinaia, nu-l primeau nici la mănăstire”, a declarat Florian Bichir în cadrul podcastului „Vreau să știu”, găzduit de Cătălin Oprișan.
Și-a prezis moartea
Cu câțiva ani înainte să moară, în 1986, și-a prorocit moartea. „Mai sunt trei calendare. Nicio zi din 1990!”, le-a spus el unor credincioși.
De asemenea, în absidia altarului bisericii din Drăgănescu, sfântul părinte al Ardealului a pictat scena în care Sfântul Ștefan cel Nou este osândit. Deasupra picturii, Arsenie Boca a scris data în care va muri și el, aceeași cu a sfântului înfățișat pe perete: „Iar cuviosul primind mucenicia la 53 de ani ai vârstei sale în 28 ale idelor lui noemvrie, cu vina de pe urmă: „Ștefan mi-a făcut temnița mănăstire”.
Se pare că nu este singura pictură neobișnuită, căci în biserica de la Drăgănescu sunt mai multe care au atras atenția credincioșilor de-a lungul timpului. Printre acestea se numără scena distrugerii celor două turnuri gemene din New York, dar și cea care îl înfățișează pe omul modern, înconjurat de tehnologia avansată.
Cum a murit părintele Arsenie Boca
După instaurarea regimului comunist în România, numele părintelui a trecut pe lista neagră a autorităților. „Sfântul Ardealului” a fost atunci acuzat că ar fi sprijinit membri ai Mișcării Legionare. A fost închis în arestul Siguranței din Brașov și obligat să muncească la Canalul Dunăre – Marea Neagră, printre zeci de mii de deținuți politici.
„Era teribil de onest, mulți l-au urât pentru asta. Îți spunea adevărul în față, nu avea ocoliș. Mulți nu l-au înțeles datorită francheții sale extraordinare. Era extrem de precaut cu Sfintele Taine. Dacă te știa păcătos, puteai să faci orice, să-l ameninți cu orice, nu-ți dădea Sfânta Împărtășanie. Nu făcea rabat de la credință”, a dezvăluit profesorul Bichir.
Ulterior, a stat o perioadă după gratii și la Penitenciarele Jilava, Timișoara și Oradea. Chiar dacă, la un moment dat, a fost eliberat din temnițele comuniste, părintele nu și-a mai putut relua activitatea de preot. S-a vehiculat că ar fi fost schingiuit de securiști, legat de un copac, otrăvit sau chiar ucis la ordinul lui Nicolae Ceaușescu.
În schimb, o altă poveste, venită de la măicuțele care au avut grijă de el în ultima parte a vieții, arată un sfârșit liniștit: moarte naturală. Arsenie Boca și-a avut chilia și atelierul de pictură la Sinaia, unde s-a retras după 1984 și unde a și închis ochii, la 28 noiembrie 1989, la 79 de ani. A fost înmormântat, după dorința proprie, la mănăstirea Prislop, pe 4 decembrie 1989, prorocind că aici va fi loc de pelerinaj.
„Părintele a murit de moarte naturală. Am înțeles că a avut probleme cu inima încă din tinerețe. Chiar cu o lună înainte încă se plimba prin curte. Și-a prevăzut sfârșitul, e adevărat, și în 88 parcă și-a luat rămas bun din Prislop și în primăvara lui 89 din Drăgănescu, de la credincioșii de acolo. Dânsul știa că se va duce”, susține măicuța Maria.
Minunile din ziua înmormântării
Înmormântarea părintelui Arsenie Boca a avut loc în ziua de 4 decembrie 1989, la Prislop. De atunci, Mănăstirea Prislop a devenit un loc de pelerinaj pentru credincioși.
În ziua înmormântării, mai mulți participanți au afirmat că au luat parte la adevărate minuni.
„Când s-a întors sicriul pentru a pleca spre cimitir am văzut clar cum Părintele Arsenie Boca a deschis ochii. I-am văzut clar ochii albaștri. Când am auzit că și alții au văzut acest lucru, am înțeles că nu a fost o nălucire”, a afirmat o maică de la Schitul Cornet, potrivit site-ului roncea.ro.
Un alt martor, chiar unul dintre cei care au ajutat la săparea gropii de mormânt povestește încă un moment straniu:
„Când s-a făcut slujba de înmormântare din Biserică eram toți afară și a apărut o cruce albă de pe clopotniță până la el și crucea a pornit. Și când a venit crucea a venit și un nor mare.
Am văzut eu asta. Și s-a dus norul să prăvălească crucea albă și nu a prăvălit-o și a venit alt nor cu altă viteză și s-a nimicit norul și crucea s-a dus către miazăzi.
După aceea a fost dus în biserică. În acest timp, din chilia lui, pe după mănăstire, a apărut semnul unei cruci în formă de X, de un argint auriu ce strălucea ca soarele”
Tot la fel de mulți martori povestesc despre existența mirosul de mir din momentul înmormântării. Dacă aceste minuni au avut loc sau dacă au fost doar în imaginația participanților, nu vom ști niciodată.