În aceste condiții de ninsori și viscol, autoritățile au închis anumite tronsoane de drum și au instituit restricții pentru vehiculele grele, oferind în același timp sfaturi importante pentru participanții la trafic.
În ce regiuni este cod roșu de ninsori abundente și viscol puternic
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod roșu pentru vânt puternic și alte fenomene meteorologice extreme. Printre localitățile afectate din județul Caraș-Severin se numără Reșița, Carașova, Lupac, Buchin, Dognecea, Târnova, Ticvaniu Mare, Ezeriș, Ciudanovița, Văliug, Goruia și Brebu Nou.
În respectivele zone meteorologii au anunțat că vântul va atinge viteze de peste 90 km/h.
Pe Autostrada A1, între Boița și Cisnădie, județul Sibiu, traficul rutier a fost oprit din cauza viscolului care reduce vizibilitatea și îngreunează circulația. Pe DN 1H, între Peștiș, județul Bihor, și Nușfalău, județul Sălaj, a fost impusă o restricție pentru vehiculele cu o masă mai mare de 7,5 tone, din cauza stratului gros de zăpadă depus pe carosabil.
„Măsura vizează prevenirea riscului rutier, în condiţiile în care autovehiculele de mare tonaj pot fi răsturnate de rafalele de vânt. Circulaţia este deviată de la nodul rutier Cisnădie către DN 1”, au transmis poliţiştii rutieri, citați de Digi24.
Primii fulgi de zăpadă au format un strat consistent în numeroase regiuni ale țării. Cu toate acestea, ninsorile abundente au generat dificultăți în trafic. Pe DN 7, în zona Valea Oltului, circulația se desfășoară cu dificultate din cauza copacilor căzuți și a stratului de zăpadă depus pe carosabil.
„Pe DN 7, la km. 257, între Tălmaciu și Tălmaciu II este viscol puternic, zăpada pe carosabil.
Se acționează pentru deszăpezire.
DN 7, Valea Oltului, trafic îngreunat pe tronsonul Tălmaciu-Lazaret, pe direcția Sibiu-Vâlcea, din cauza căderilor de crengi și copaci. La km. 240, Lazaret, traficul se desfășoară alternativ, după ce un copac a căzut pe carosabil. La km 253, între Tălmaciu și Boița, un ansamblu TIR este oprit pe banda 1 a sensului Sibiu-Vâlcea”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Elena Welter, citat de realitatea.net.
Ce trebuie să ia în calcul șoferii care pleacă la drum
Potrivit Digi24, poliția Rutieră le recomandă șoferilor să evite deplasările neesențiale și să se informeze cu privire la starea drumurilor și condițiile meteo înainte de a pleca la drum. Pentru siguranța lor, este necesar ca vehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă inscripționate cu simboluri precum „M+S”, să aibă nivelurile lichidelor verificate și să fie curățate de zăpadă și gheață înainte de plecare.
În timpul deplasărilor, conducătorii auto trebuie să adapteze viteza la condițiile meteo, să păstreze o distanță suficientă față de vehiculele din față și să evite manevrele bruște sau depășirile riscante. Autoritățile recomandă utilizarea frânei de motor pe suprafețele alunecoase, semnalizarea corectă în cazul problemelor tehnice și folosirea luminilor de avarie atunci când vizibilitatea este redusă.