Repartitoarele de căldură devin obligatorii în 2025! Factura pentru încălzirea locuinței va fi calculată pe baza informațiilor transmise de repartitoarele montate pe calorifere. Administratorii de bloc spun că facturile se pot modifica în momentul în care întregul bloc își montează aceste repartitoare. Iată câți bani trebuie să plătească românii pentru montarea acestora.
Repartitoarele de căldură devin obligatorii în 2025!
Repartitoarele de căldură devin obligatorii de la începutul anului 2025. Majoritatea cetățenilor sunt de acord cu repartitoarele, ele reprezentând și o metodă de economisire la facturi pentru cei cu venituri reduse.
În România, aproximativ un milion de locuințe sunt conectate la sistemul centralizat iar aproximativ jumătate dintre acestea nu au montate repartitoare pe calorifere.
Costul de montare al unui dispozitiv este de 200 de lei, iar ulterior, firmele care citesc repartitoarele vor cere lunar de la consumatori 7 lei pentru un singur calorifer. De la începutul anului viitor, factura pentru încălzirea locuinței ar urma să fie calculată pe baza informațiilor transmise de repartitoarele montate pe calorifere.
Ce trebuie să facă românii care au centrale termice
Românii care stau la bloc sau la casă și care dețin centrale termice sunt obligați să efectueze verificările tehnice pentru a preveni eventualele defecțiuni. Această verificare se face înainte de venirea iernii și costă aproximativ 500 de lei. Specialistul va verifica toate componentele centralei, inclusiv pompa, încălzirea și schimbătorul de căldură. Cine nu respectă regula nu doar că încalcă legea şi va primi o amendă uriașă, dar îşi poate pune şi viaţa în pericol.
Revizia și verificarea centralei termice sunt două acțiuni diferite, dar la fel de importante pentru buna funcționare a acesteia. Centrala termică este un echipament care necesită lucrări de verificare și mentenanță. Persoanele care nu respectă această regulă trebuie să știe că pot primi amenzi cuprinse între 30.000 și 100.000 de lei, precum și închisoare de la 6 luni la 2 ani, dacă pun în pericol viața celor din casă și a vecinilor.
Legea din România îi obligă pe cei care au centrale termice să efectueze anumite revizii periodice. În calitate de consumator de gaz, persoana trebuie să asigure efectuarea următoarelor lucrări:
- verificarea instalației de utilizare a gazelor naturale (VIU) – la fiecare 2 ani;
- verificarea tehnică periodică a centralei termice (VTP) – la fiecare 2 ani;
- revizia instalației de utilizare a gazelor naturale (RIU) – la fiecare 10 ani și după neutilizarea instalației mai mult de 6 luni sau după orice eveniment care ar fi putut afecta instalația de utilizare.
Uniunea Europeană a anunțat că are un plan de a diminua pentru început apoi de a interzice în viitor centralele pe gaz, care nu respectă caracteristicile de performanță energetică. Cetățenii din România nu trebuie încă să-și facă griji. Textul directivei europene precizează că toate centralele de apartament care folosesc combustibili fosili vor trebui eliminate până în 2040. În foarte multe țări din UE aceste centrale termice au fost interzise și se pare că și în România va fi implementată această directivă europeană. Unii dezvoltatori din România au început să construiască în funcție de consumul energetic. În ultimii ani, tot mai mulți români și-au manifestat interesul pentru clădirile care folosesc sisteme fotovoltaice sau pompe de căldură. Toate clădirile existente ar trebui să ajungă la acest nivel până în 2050, printr-un val de renovări.
Până la implementarea acestor măsuri, românii vor fi obligați să își monteze repartitoare de căldură. Dispozitivele devin obligatorii din ianuarie 2025.